Μέλανα

Ναός Προφήτη Ηλία

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε ύψωμα με πανοραμική θέα 4χλμ βόρεια των Πέρα Μελάνων. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1911 πάνω στα χαλάσματα ιερού το θεού Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ. Στην κατασκευή της βάσης του κτιρίου έχουν χρησιμοποιηθεί λίθινα στοιχεία του αρχαίου ναού. 

Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική στεγαζώμενη με κυλινδρικό λίθινο θόλο και βυζαντινά κεραμίδια. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από αργολιθοδομή με τους γωνιόλιθους και τα πρέκια των ανοιγμάτων να είναι κατασκευασμένα από μεγαλύτερους λίθους. Στην ανατολική απόληξη του κτιρίου υπάρχει χαμηλότερο ημικυκλικό ιερό. Σε καθεμία εκ των  δυο μακρών πλευρών του κτιρίου ανοίγονται δύο παράθυρα και ένα θύρωμα. Θύρωμα ανοίγεται και στην δυτική πλευρά του ναού. Τα κουφώματα είναι μεταλλικά και πρέπει να αποτελούν μετέπειτα επέμβαση στο κτίριο.

Το εσωτερικό του ναού είναι εξολοκλήρου σοβατισμένο και βαμμένο γαλάζιο. Το ιερό του ναού διαχωρίζεται από ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης διακοσμημένο με κορινθιακές και δωρικές παραστάδες καθώς και κεντρικό αέτωμα. Το τέμπλο κοσμείται επίσης με ένθετα εικονίσματα δυτικής και βυζαντινής τεχνοτροπίας. Το δάπεδο είναι καλυμμένο με κεραμικά πλακίδια με μοτίβα.