Μέλανα

Τυπολογικός πίνακας αποτυπομένων κτηρίων

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

 

Κατηγοριοποίηση με βάση την θέση του ξωσταγιού

Το ξωστάγι αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των σπιτιών του οικισμού των Πέρα Μελάνων και αρχιτεκτονικό στοιχείο της τυπολογίας τους. Διαχωρίζουμε τον κτιριακό τύπο της κατοικιών βάσει του σημείου που βρίσκεται το ξωστάγι στην γενική κάτοψη. Δηλαδή εάν βρίσκεται στην άκρη ή στη μέση της κατοικίας, δημιουργώντας διαφορετικά σχήματα κατοικιών όπως “Γ” και “Τ”. 

 

Κατηγοριοποίηση με βάση το σχήμα της κάτοψης

Επιπλέον τυπολογική κατάταξη γίνεται με βάση το γενικό σχήμα της κάτοψης. Διαχωρίζουμε, λοιπόν, τις κατοικίες σε σχήμα “Γ”, σε αυτές με μακρόστενο ορθογωνικό σχήμα (μακρυνάρι), και στις μακρόστενες ορθογωνικές με ξωστάγι.

 

Κατηγοριοποίηση με βάση τη θέση της εισόδου

Παρατηρούμε ότι οι κατοικίες δύο επιπέδων, έχουν και δύο εισόδους. Η μία στο ισόγειο, η οποία οδηγεί στο στάβλο και η άλλη στον πρώτο όροφο η οποία οδηγεί στους κύριους χώρους κατοίκισης.  Σε αρκετές κατοικίες παρατηρούμε η είσοδος να γίνεται μέσω του ξωσταγιού.

 

Κατηγοριοποίηση με βάση τον προσανατολισμό στην κλίση του εδάφους

Ακόμη μια κατηγορία τυπολογίας είναι ο προσανατολισμός των σπιτιών σε σχέση με τις υψομετρικές καμπύλες του εδάφους. Τα σπίτια τοποθετούνται, είτε παράλληλα, είτε κάθετα στις υψομετρικές καμπύλες. Κατά το πλείστον στον οικισμό, παρατηρούμε τα σπίτια να είναι κάθετα προσανατολισμένα στις ισοϋψείς καμπύλες του εδάφους.

 

Κατηγοριοποίηση αυλών

Τέλος, όσον αφορά τις αυλές των σπιτιών τις διαχωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες. Πρώτον, οι αυλές που συνορεύουν, δηλαδή δύο ή και παραπάνω κατοικίες να “μοιράζονται” την ίδια αυλή. Δεύτερον, οι αυλές που βρίσκονται περιμετρικά των κατοικιών και τρίτον οι αυλές που εκτείνονται στη μια πλευρά της κατοικίας. Σ’ αυτού του είδους τις αυλές χρειάζεται να διασχίσουμε την αυλή για να εισέλθουμε στο σπίτι.