Αγιος Ιωάννης (Β)

Κτήριο 5

Το κτίριο αυτό βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, της κεντρικής πλατείας του χωριού και όπως φαίνεται κατοικείται ο πάνω όροφος του.  Πρόκειται για μια διώροφη κατοικία και το οικόπεδο στο οποίο τοποθετείται είναι οριοθετημένο με λίθινο μαντρότοιχο. Όσο αναφορά την τυπολογία του κτίσματος εντάσσεται στα διώροφα μακρινάρια με ανοιχτό πρόστωο ή χαγιάτι στην στενή τους πλευρα.

Ο κάτω όροφος(κατώι) είναι τρίχωρος και προορίζεται για την στάβλιση των ζώων, αποθηκευτικό χώρο και πατητήρι. Eπιπλέον είναι κατά τμήματα θολωτός.

Ο πάνω όροφος(ανώι) αντιθέτως, είναι ο χώρος κατοικίας και έχει ξεχωριστή είσοδο από τη στενή πλευρά του κτιρίου και γίνεται μέσω μιας λίθινης κλίμακας σχήματος Γ η οποία οδηγεί σε ημιυπαίθριο χώρο στεγασμένο με κεραμοσκεπή. Η συγκεκριμένη κατοικία πιθανόν να διαιρέθηκε στα δύο λόγω καταμερισμού της κληρονομιάς, όπως φαίνεται στην βόρεια όψη του.Η εσωτερική διαρρύθμιση του άνω ορόφου μας είναι άγνωστη αλλά υποθέτουμε πως το κτίριο είναι δίχωρο σύμφωνα με το παραπάνω συμπέρασμα. 

Ο αύλειος χώρος της οικίας εκτείνεται προς τα βόρεια και τα ανατολικά. Είναι αρκετά μεγάλος και διαμορφωμένος με σαφή οριοθέτηση.

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι λίθινη περιμέτρική τοιχοποιία της οποία το πάχος είναι 0.5 μ.  Εξωτερικά το κτίριο είναι ασβεστομένο. Τα κουφώματα είναι ξύλινα και παραμένουν εμφανή στην όψη οι ποδιές και τα πρέκια τους.

Το κτίριο σήμερα επισκευάζεται σταδιακά από τους ιδιοκτήτες με συνέπεια να έχουν αλλοιωθεί αρκετά αρχικά στοιχεία του. Έχει αντικατασταθεί η στέγη με νέα κεράμωση και έχει προστεθεί μπετονένιο σενάζ περιμετρικά της. Επιπλέον, το ταβάνι του κάτω ορόφου έχει αντικατασταθεί με πλάκες σκυροδέματος όπως και το πάτωμα του ημιυπαίθριου. Κάποια κουφώματα έχουν αντικατασταθεί με νέα ενώ αλλα διατηρούν ακόμα την αρχική τους μορφή παραμένοντας όμως σε κακή κατάσταση. Τέλος, το κτίριο κατά τη στενή του πλευρά οπού βρίσκεται η είσοδος έχει ....