Αγιος Ιωάννης (Β)

Κτήριο 6

Κάτοψη κάτω ορόφου.Κάτοψη άνω ορόφου.Τομή κτηρίου.Κύρια όψη κτηρίου.

Το παρών πρόκειται για ένα εγκαταλελειμένο κτίριο, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία του χωριού, σε οικόπεδο επί κεκλιμένου εδάφους( η στενή του πλευρά είναι κάθετη στις υψομετρικές καμπύλες). Περιλαμβάνει δύο επίπεδα, το ισόγειο όροφο( κατώι) και τον άνω όροφο(ανώι) και καλύπτεται από τετράριχτη στέγη. Η τυπολογία η οποία ακολουθεί είναι: διώροφο, πλατυμέτωπο μακρινάρι, με ανοιχτο πρόστωο ή χαγιάτι στη μακριά του πλευρα και προέκταση σχήματος Γ.

 Το χαμηλότερο επίπεδο φαίνεται να λειτουργούσε ως αποθήκη και πατητήρι και καλύπτεται ανά τμήματα από θόλο.

Από  την άλλη πλευρά ο άνω όροφος προορίζεται ως χώρος κατοίκησης.Σε αυτόν η πρόσβαση είναι διαφορετική από το υπόγειο και γίνεται μέσω μιας λίθινης σκάλας που βρίσκεται περίπου στον μέσον της μακριάς του πλευράς και οδηγεί σε ένα ημιυπαίθριο χώρο(πρόστωο), όπου βρίσκεται και η είσοδος της κατοικίας. Η εσωτερική διαρρύθμιση του άνω ορόφου μας είναι άγνωστη αλλά υποθέτουμε πως το κτίριο είναι δίχωρο. Στην στενή πλευρά οπού η κατοικία εντάσσεται με τις υψομετρικές καμπύλες το κτίριο έχει προεκταθεί σε σχήμα Γ χρησιμοποιώντας τον επιπλέον χώρο ως αποθήκη. Επιπλέον η κατοικία διαθέτει ένα λίθινο ξυλόφουρνο στο οικόπεδο που τοποθετείται.

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι λίθινη περιμέτρική τοιχοποιία της οποία το πάχος είναι 0.5 μ.  Εξωτερικά το κτίριο είναι ασβεστομένο. Τα κουφώματα είναι ξύλινα και παραμένουν εμφανή στην όψη οι ποδιές και τα πρέκια τους.

Η σημερινή εικόνα του κτιρίου είναι μέτρια, καθώς το κτίριο έχει υποστεί αρκετές ζημιές λόγω της εγκαταλειψής του, όπως η κατάρρευση των εξωστών και το σάπισμα των ξύλινων κουφωμάτων τα οποία όπως φαίνεται κάποια έχουν αντικατασταθεί με νεώτερα. Άλλα στοιχεία που έχουν αντικατασταθεί είναι η πλάκα και το κυγκλίδωμα του ημιυπαίθριου χώρου.