Αγιος Ιωάννης (Β)

Κτήριο 1

Κάτοψη ενδιάμεσου ορόφου.Κάτοψη κάτω ορόφου.Όψη 1.Όψη 2.

Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του χωριού. Η τυπολογία η οποία ακολουθεί είναι: τριώροφο μακρινάρι, με ανοιχτό πρόστωο ή χαγιάτι στη μακριά του πλευρα.

Το χαμηλότερο επίπεδο φαίνεται να λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος.

Το μεσαίο αλλά και το ανώτερο επίπεδο λειτουργούσαν ως χώροι κατοικίας. Η είσοδος στη κατοικία ήταν ξεχωριστή από τον κάτω όροφο και γινόταν μέσω κλίμακας σχήματος Γ που υπήρχε στη μακριά πλευρά (ανατολική) του κτιρίου και οδηγούσε σε έναν ημιυπαίθριο χώρο. Η εσωτερική διαρρύθμιση του μεσαίου και ανώτερου επιπέδου μας είναι άγνωστη.

Ο αύλειος χώρος της οικίας εκτείνεται προς τα βόρεια και τα ανατολικά. Είναι αρκετά μεγάλος και διαμορφωμένος με σαφή οριοθέτηση. Σε αυτόν τοποθετείται και ένα ξυλόφουρνος.

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι λίθινη περιμέτρική τοιχοποιία της οποία το πάχος είναι 0.6 μ.  Εξωτερικά το κτίριο είναι ασβεστομένο. Τα κουφώματα είναι ξύλινα και παραμένουν εμφανή στην όψη οι ποδιές και τα πρέκια τους. Αναρριχητικά φυτά διαμορφώνουν μια όμορφη εικόνα όψης του κτιρίου.

Η κατάσταση του κτιρίου σήμερα είναι μέτρια και έχουν γίνει αρκετές μεταγενέστερες επεμβάσεις που αλλοίωσαν την αρχική του εικόνα. Συγκεκριμένα έχει επισκευαστεί και αντικατασταθεί η στέγη με νέα κεράμωση και έχει προστεθεί μπετονένιο σενάζ περιμετρικά της. Επιπλέον έχουν γίνει κι άλλες μπετονένιες προσθήκες, όπως για πράδειγμα οι πλάκες του εξώστη και του ημιυπαίθριου χώρου καθώς και η κλίμακα που οδηγεί σε αυτό.

γίνεται σε μια πρώτη διαφάνεια να μπούν όλα τα σκίτσα που αφορούν το ίδιο κτίριο, για συνολική θεώρηση; ΑΒ