Αγιος Ιωάννης (Β)

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Τοποθεσία Αγιάννη στο σύνολο της Πελοποννήσου.Τοποθεσία Αγιάννη στο σύνολο της Πελοποννήσου.Τοποθεσία Αγιάννη στο σύνολο της Αρκαδίας.Τοποθεσία του Αγιάννη σε σχέση με τα γύρω κοντινά χωριά.Υπόβαθρο που χρησιμοποιήθηκε.

 Ο Άγιος Ιωάννης Αρκαδίας (Αγιάννης), είναι ορεινό χωριό,σχετικά μικρός οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 725 μέτρα στα βόρεια του Σαρανταψύχου, πρόβουνου του Πάρνωνα (Μαλεβού), 18 χιλιόμετρα δυτικά του Άστρους Κυνουρίας, στον δρόμο προς την Μονή Μαλεβής και 23 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και έχει 71 κατοίκους. Παλαιότερα ονομαζόταν Ορεινό Άστρος. Στην γύρω περιοχή βρίσκονται τα χωριά Άγιος Πέτρος, Πλάτανος, Καστάνιτσα, Άνω Δολιανά, Οριά, Έλατος καθώς και η Ορεινή Μελιγού και το Άστρος.

Η πρόσβαση στον Αγιάννη Κυνουρίας επιτυγχάνεται από την επαρχιακή οδό Τρίπολης- Παράλιου Άστρους. Επίσης πραγματοποιούνται και δρομολόγια ΚΤΕΛ τα οποία έχουν τελικό προορισμό το Άστρος. Ο επισκέπτης στην είσοδο του χωριού θα συναντήσει το Ναό της Αγίας Παρασκευής και κατόπιν το αλσύλλιο «Κουτρί», όπου υπήρχε η Σχολή Καρυτσιώτη που πυρπολήθηκε από τις ορδές του Ιμπραήμ το 1826,  (φωτό; ΑΒ)που λειτούργησε το 1798 με μαθητές σχεδόν από όλη την Πελοπόννησο. Σήμερα σώζεται μόνο η κτητορική πλάκα της σχολής στο αλσύλλιο του χωριού.