Ρωγό

Κτήριο 25

Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικισμού και η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του είναι άγνωστη, ωστόσο από μαρτυρίες κατοίκων του οικισμού, αλλά και την σημερινή του κατάσταση μαρτυρείται πως είναι από τα πρώτα κτήρια του Ρoγού.

Το συγκεκριμένο κτήριο αναπτύσσεται κάθετα στη διεύθυνση που αναπτύσσονται οι πεζούλες. Αποτελείται από δύο επίπεδα, τα οποία αναπτύσσονται σε διαφορετικές πεζούλες με διαφορά ύψους περί τα 2 μέτρων και συνδέονται μόνο εξωτερικά.

Το επίπεδο που αναπτύσσεται στην χαμηλότερη πεζούλα έχει συνολικό ύψος 3,60 μέτρα και καλύπτεται από επίπεδο δώμα. Έχει τετράπλευρο περίγραμμα επιφάνειας 96 τετραγωνικών μέτρων και αποτελούσε χώρο εργασίας, αφού στο εσωτερικό του βρέθηκε χειροκίνητος μύλος και πρέσα για την παραγωγή λαδιού, καθώς και φούρνος και δεξαμενή. Ακόμη στο πίσω μέρος του επιπέδου αυτού υπάρχει επιμήκης χώρος που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη και έχει είσοδο μόνο από τον εξωτερικό χώρο του κτηρίου.

Το ίδιο το κτήριο διαθέτει δύο εισόδους μια στα νότια και μια στα δυτικά του. Πιθανότατα η μία ήταν για την είσοδο των ζώων στο χώρο, ενώ η άλλη για την είσοδο και έξοδο των ανθρώπων που βρίσκονταν στο χώρο.

Το δεύτερο και υψηλότερο επίπεδο, το οποίο βρίσκεται σε περασιά με το πρώτο έχει κι αυτό περίγραμμα τετραγωνικό και καλύπτει επιφάνεια 45 τετραγωνικών μέτρων. Αποτελούσε χώρο μόνιμης κατοικίας. Η σύνδεση των δύο επιπέδων γίνεται μόνο εξωτερικά, ενώ το υψηλότερο επίπεδο συνδέεται με το επίπεδο του δρόμου με πλακοστρωμένη σκάλα. Ακόμη εξωτερικά του υψηλότερου επιπέδου υπάρχει υπαίθριος χώρος που οδηγεί στην είσοδο της κυρίως κατοικίας.

Σχετικά με το σύστημα κατασκευής του κτηρίου αναφέρεται πως ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από λίθινους τοίχους πάχους 80 εκατοστών, όσον αφορά στο εξωτερικό περίβλημα, ενώ 60 εκατοστών στο εσωτερικό. Επίσης στο εσωτερικό του χαμηλού επιπέδου υπάρχει ξύλινο υποστήλωμα κυκλικής διατομής .

Τα κουφώματα του κτηρίου είναι ξύλινα και κάποια από τα παράθυρα καλύπτονται εξωτερικά με σιδεριές.

Σχετικά με την κατάσταση εντοπίζεται ότι έχει υποστεί αρκετές φθορές και χαρακτηρίζεται πια ως ερείπιο αφού στο ψηλότερο επίπεδο, μέρος της τοιχοποιίας και της στέγης έχουν καταρρεύσει. Ο χώρος εργασίας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αφού υπήρχαν σημάδια χρήσης του μέσα στα τελευταία χρόνια.

Ανατολική όψη
Ανατολική όψη
Νότια όψη
Νότια όψη
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (ανώι)
Κάτοψη (ανώι)
Τομή Α-Α
Τομή Α-Α
Νότια όψη
Νότια όψη