Ρωγό

Κτήριο 22

Το κτήριο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμού και η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του δεν είναι γνωστή.

 

Αποτελείται από δύο επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 7.25 μέτρα και καλύπτεται από επίπεδο δώμα.

Το χαμηλότερο επίπεδο είναι ημιυπόγειο, έχει τετράπλευρο περίγραμμα, με επιφάνεια 74 τετραγωνικά μέτρα και ελεύθερο ύψος 2.64 μέτρα. Περιελάμαβανε τους βοηθητικούς χώρους της κατοικίας (χώρο για τον σταυλισμό στον ζώων και χώρους αποθήκευσης).

Το δεύτερο επίπεδο, είναι ισόγειο και έχει επίσης περίγραμμα σχήματος τετραγώνου, επιφάνειας περίπου 125 τετραγωνικών μέτρων με ελεύθερο ύψος 3.64 μέτρα και περιλαμβάνει, την σάλα, την κουζίνα, υπνοδωμάτια και χώρο υγιεινής.

 

Στο επίπεδο της στάθμης του ισογείου, έχει κατασκευασθεί βεράντα επιφάνειας περίπου 35 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχουν δύο συνδέσεις του ορόφου με το ισόγειο, η πρώτη γίνεται μέσω εξωτερικής σκάλας, ενώ η δεύτερη μέσω μίας καταπακτήτης εσωτερικά του κτηρίου.

 

Σχετικά με το σύστημα κατασκευής του κτηρίου, αναφέρεται ότι ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών και εσωτερικών τοίχων του, που έχουν πάχος 60 εκατοστά. Στο εσωτερικό του ορόφου υπάρχουν, επίσης, ξύλινης κατασκευής τοίχοι, πάχους μέχρι και 30 εκατοστά.

 

Τα κουφώματα του κτηρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, εκτός από την θύρα του πρώτου επιπέδου, η οποία είναι μεταλλική.

 

Το πάτωμα του πρώτου επιπέδου αποτελείται από χώμα, ενώ το δάπεδο ισογείου είναι ξύλινο.

 

Επιχρίσματα φέρουν οι λίθινοι τοίχοι μόνο στον όροφο του κτίσματος, ενώ σε όλη την επιφάνεια του ισογείου είναι ανεπίχριστοι. Γαλάζιοι χρωματισμοί υπάρχουν στα κουφώματα του κτηρίου με ελαιοχρώματα.

 

Σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής του κτηρίου, αναφέρεται ότι το κτήριο έχει υποστεί φθορές από την μερική εγκατάλειψή του Οι φθορές αυτές εντοπίζονται μόνο στην βεράντα του ορόφου (δηλαδή την οροφή του ισογείου στο σημείο της βεράντας) και φαίνεται ότι οι λίθινες τοιχοποιίες ευρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση. Ταυτόχρονα, οι πλάκες του δώματος έχουν ενισχυθεί με οπλισμένο σκυρόδεμα.

Νότια όψη
Νότια όψη
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (ανώι)
Κάτοψη (ανώι)
Νότια όψη
Νότια όψη
Τομή Α-Α
Τομή Α-Α