Ρωγό

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Το Ρογό είναι ένας μικρός οικισμός, ο οποίος βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Άνδρου σε υψόμετρο 130 μέτρων και πρόκειται για ένα σύνολο χωριών. Χωρίζεται σε Μέσα και Έξω Ρογό, και έχει μαγευτική θέα προς τον όρμο Κορθίου. Είναι κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Κορθίου. Βρίσκεται 29 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του νησίου και 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Όρμου Κορθίου, ο οποίος αποτελεί την και την πρωτεύουσα του δήμου Κορθίου. 

Ο οικισμός συνδέεται με τον Όρμο Κορθίου μέσω του τοπικού δικτύου, περίπου πέντε λεπτά με οδικώς. Υπάρχει, επίσης, ένα μονοπάτι (χωματόδρομος), που συνδέει το Ρογό με τον Όρμο, το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά από τους κατοίκους.

Ακόμα, στην είσοδο του οικισμού, σε επαφή με την εκκλησία της Παναγίας έχει διαμορφωθεί η πλατεία Βάργου Αντώνη, που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τη στάθμευση αυτοκίνητων.

 

Σημείωση: Στην παρούσα ανάλυση θα χρησιμοποιείται η επίσημη γραφή του ονόματος του οικισμού, η οποία σύμφωνα με τα ΦΕΚ είναι Ρογό, σε αντίθεση με την τοπική γραφή, στην οποία είναι Ρωγό. 

Θέση οικισμού στον χάρτη
Θέση οικισμού στον χάρτη
Άποψη του Όρμου από τον οικισμό
Άποψη του Όρμου από τον οικισμό
Μονοπάτι που συνδέει το Ρογό με τον Όρμο Κορθίου
Μονοπάτι που συνδέει το Ρογό με τον Όρμο Κορθίου