Ρωγό

Κτήριο 30

Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμού. Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, από τη θέση του και τα χαρακτηριστικά του, φαίνεται να μην συγκαταλέγεται στα πρώτα κτίσματα του οικισμού, αλλά να κτίστηκε αργότερα από κάποιον εύπορο κάτοικο του οικισμού, λόγω της πλεονεκτικής του θεσης, αλλά και της πολύ καλής διατήρησής του.

 

Αποτελείται από δύο επίπεδα με συνολικό ύψος 7.45 μέτρα και καλύπτεται από επίπεδο δώμα, ενώ σε ένα τμήμα του και συγκεκριμένο, στο χώρο της σάλας από δίριχτη στέγη που έχει ύψος 80 εκατοστά.

 

Το χαμηλότερο επίπεδο (κατώι) είναι ημιυπόγειο. Έχει τετράπλευρο περίγραμμα με επιφάνεια 71 τετραγωνικά μέτρα, με ελεύθερο ύψος 2,7 μέτρα και περιλαμβάνει χώρους αποθήκευσης, ενώ υπάρχει ακόμα ένας τετράγωνου σχήματος χώρος 20 τετραγωνικών μέτρων, που στεγάζει τον φούρνο της οικίας. 

Το ισόγειο (ανώι) έχει παραλληλόγραμμο περίγραμμα, επιφάνειας περίπου 88 τετραγωνικών μέτρων, με ελεύθερο ύψος 3.95 μέτρων στη σάλα, και 2.95 μέτρων στο υπνοδωμάτιο και στην κουζίνα. Περιλαμβάνει επίσης χώρο εισόδου, καθιστικό, υπνοδωμάτιο και κουζίνα. Στο επίπεδο της στάθμης του ισογείου έχει κατασκευασθεί βεράντα επιφανείας περίπου 21 τετραγωνιών μέτρων, μέσω της οποίας γίνεται και η είσοδος στο επίπεδο.

 

Όσο αφορά το σύστημα κατασκευής του κτηρίου, ο φέρων οργανισμός του αποτελείται από ένα σύνολο λίθινων, περιμετρικών και εσωτερικών τοίχων, που έχουν πάχος 74 εκατοστά. Στο εσωτερικό του ορόφου οι τοίχοι είναι μικρότεροι κατά 14 εκατοστά.

 

Τα κουφώματα του κτηρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, όπως και το πάτωμα. Επιπλέον υπάρχει ξύλινη λεπτή και σκαλιστή ψευδοροφή. 

 

Επιχρίσματα φέρουν οι λίθινοι τοίχοι τόσο στο εσωτερικό του ισογείου, όσο και στην εξωτερική όψη.

 

Σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής του κτηρίου, το κτήριο έχει υποστεί φθορές από την πολυετή χρήση του. Οι φθορές αυτές εντοπίζονται κυρίως σε εσωτερικές τοιχοποιίες, αλλά και στην ψευδοροφή. Παρόλα αυτά, οι λίθινες εξωτερικές τοιχοποιίες βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Νότιο-ανατολική όψη
Νότιο-ανατολική όψη
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (ανώι)
Κάτοψη (ανώι)
Τομή Α-Α
Τομή Α-Α
Ανατολική όψη
Ανατολική όψη