Ρωγό

Κτήριο 53

Το κτήριο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του οικισμού, αρκετά μακριά από το κέντρο. Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής δεν είναι γνωστή.

 

Αποτελείται από δύο επίπεδα, με συνολικό συνολικό ύψος 6.65 μέτρα και καλύπτεται από επίπεδο δώμα. 

 

Το πρώτο επίπεδο (κατώι), έχει τετράπλευρο περίγραμμα με επιφάνεια 40 τετραγωνικών μέτρων και ελεύθερο ύψος 2.45 μέτρα. Αποτελείται από δύο χώρους, οι οποίοι δεν ενώνονται εσωτερικά και  περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, όπως χώρο αποθήκευσης τροφίμων ή άλλων προϊόντων και χώρο σταυλισμού ζώων, ο οποίος μάλιστα επεκτείνεται και εξωτερικά.

 

Το δεύτερο επίπεδο (ανώι) έχει επιφάνεια περίπου 23 τετραγωνικά μέτρα, είναι μονόχωρο με ελεύθερο ύψος 3.5 μέτρα και περιλαμβάνει τον χώρο διημέρευσης. Η είσοδος στον χώρο γίνεται από το δώμα του ισογείου, με εξωτερική σκάλα.

 

Όσο αφορά το δομικό σύστημα του κτηρίου, ο φέρων οργανισμός αποτελείται από περιμετρικούς λίθινους τοίχους, πάχους 50 εκατοστών, κατασκευασμένους από σχιστόπλακες. Οι εσωτερικοί τοίχοι του πρώτου επιπέδου είναι επίσης κατασκευασμένοι με σχιστόπλακες και έχουν το ίδιο πάχος.

 

Τα κουφώματα του κτηρίου (θύρες και παράθυρα ) είναι ξύλινα.

 

Το πάτωμα του πρώτου επιπέδου αποτελεί συνέχεια του εξωτερικού εδάφους, ενώ στο ανώι δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρχε παλαιότερα ξύλινο δάπεδο. Παρόλα αυτά, το πάτωμά του στηρίζεται σε δοκούς (κορμοί δέντρων) διαμέτρου 15 εκατοστών. Στους κορμούς στηρίζονται σχιστόπλακες, πάνω στις οποίες τοποθετείται χώμα. Αντίθετα, στην οροφή του δώματος αντί για σχιστόπλακες μεταξύ των κορμών και του χώματος υπάρχουν καλάμια διαμέτρου 1.5 εκατοστού.

 

Οι εξωτερικοί τοίχοι του κτηρίου, όπως και οι εσωτερικοί στο ανώι είναι επιχρισμένοι με σοβά. Εξωτερικά έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική του σαρδελώματος. Αντίθετα, οι εσωτερικοί τοίχοι στο κατώτερο επίπεδο έχουν παραμείνει ανεπίχριστοι.

 

Σε γενικές γραμμές το κτήριο δεν έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στην κατάσταση των επιχρισμάτων, λόγω της ελλιπούς συντήρησης. Επίσης, ορισμένα προβλήματα παρουσιάζουν και τα κουφώματα, ενώ το δώμα και των δύο επιπέδων, έχει ενισχυθεί με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. 

Νότια όψη
Νότια όψη
Ανατολική όψη
Ανατολική όψη
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (ανώι)
Κάτοψη (ανώι)
Τομή Α-Α
Τομή Α-Α
Νότια όψη
Νότια όψη