Ρωγό

Κτήριο 4

Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. O ακριβής χρόνος της κατασκευής του δεν είναι γνωστή. Από τη θέση του όμως και λόγω των χαρακτηριστικών του, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτήρια του οικισμού. Φαίνεται μάλιστα, πως η σημερινή του εικόνα έχει προκύψει μετά από επέκταση του αρχικού κτηρίου, με την προσθήκη δύο νέων χώρων (έναν σε κάθε επίπεδο).

 

Αποτελείται συνολικά από δύο επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 5.80 μέτρα και καλύπτεται από επίπεδο δώμα. Το χαμηλότερο επίπεδο (κατώι) είναι ημιυπόγειο και αποτελείται από δύο τετράπλευρους χώρους, συνολικής επιφάνειας 30.90 τετραγωνικών μέτρων, με ελεύθερο ύψος 2.45 μέτρα. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το είδος των χώρων, παρόλα αυτά πρόκειται για βοηθητικές χρήσεις. Δεδομένων, όμως, των διαστάσεων τους, αλλά και των αναλογιών των ανοιγμάτων, θεωρούμε πως δεν θα μπορούσε να αποτελεί χώρο σταυλισμού ζώων. 

Το ισόγειο (ανώι) έχει ίδιο περίγραμμα με το κατώι με επιφάνεια επίσης 30.90 τετραγωνικά μέτρα και ελεύθερο ύψος 2.90 μέτρα. Περιλαμβάνει τον χώρο διημέρευσης και μία μικρή κουζίνα, χώροι οι οποίοι, υποθέτουμε, πως συνδέονταν με κάποια εξωτερική κατασκευή, η οποία σήμερα δεν σώζεται, ενώ η σύνδεση των δύο επιπέδων, γίνεται εξωτερικά.

 

Όσο αφορά το σύστημα κατασκευής του κτηρίου, ο φέρων οργανισμός αποτελείται από περιμετρικούς λίθινους τοίχους πάχους 65 εκατοστών, κατασκευασμένους από σχιστόλιθο, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι έχουν το ίδιο πάχος. Ενδιαφέρον στοιχείο, αποτελεί και η εσοχή που δημιουργείται στη γωνία του κτηρίου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η στροφή των ζώων. 

 

Τα εναπομείναντα κουφώματα του κτηρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα. Ξύλινο είναι και το δάπεδο του ορόφου, το  οποίο στηρίζεται σε δοκούς (κορμοί από κυπαρίσσι) διαμέτρου 20 εκατοστών. Στο συγκεκριμένο κτήριο, υπάρχουν δύο είδη πατώματος. Στην μία περίπτωση, πάνω στις δοκούς είναι τοποθετημένα κάθετα με τους κορμούς καλάμια διατομής 1.5 εκατοστού, πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί χώμα. Εκεί, πάνω σε καδρόνια καρφώνονται οι ξύλινες σανίδες, πλάτους 20 εκατοστών, που διαμορφώνουν το δάπεδο. Στην δεύτερη περίπτωση, αντί για καλάμια, ενδιάμεσα από τις δοκούς και το χώμα, έχουν τοποθετηθεί σχιστόπλακες.

 

Τόσο οι εξωτερικοί τοίχοι του κτηρίου, όσο και οι εσωτερικοί τοίχοι στο ανώι, φέρουν επιχρίσματα. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι βαμμένοι με λευκό, ενώ εσωτερικά ο χώρος διημέρευσης με θαλασσί χρώμα. Οι εσωτερικοί τοίχοι στο κατώι δεν έχουν επίχρισμα. Χρώμα φαίνεται να είχαν και τα κουφώματα.

 

Όσο αφορά την κατάσταση κατασκευής, το κτήριο δεν έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται σχετίζονται περισσότερο με την ελλιπή συντήρηση των επιχρισμάτων των εξωτερικών τοίχων και των κουφωμάτων. Ταυτόχρονα, παρατηρείται, ότι η πλάκα του δώματος  έχει ενισχυθεί με οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

Είσοδος στο 2ο επίπεδο
Είσοδος στο 2ο επίπεδο
Πιθανή προσθήκη
Πιθανή προσθήκη
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (ανώι)
Κάτοψη (ανώι)
Τομή Α-Α
Τομή Α-Α
Νοτιο-δυτική Όψη
Νοτιο-δυτική Όψη