Ρωγό

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

Το Ρογό έχει ορισθεί ως παραδοσιακός οικισμός, σύμφωνα με το ΦΕΚ Δ 504 - 14.07.1988. 

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Άρθρο 2

 

1. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των χαρακτηρισμένων με το προηγούμενο άρθρο παραδοσιακών οικισμών, καθορίζονται ως εξής:

α) Τα οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον έχουν ελάχιστον εμβαδόν εξακόσια τετραγωνικά μέτρα (600 μ2), ελάχιστο πρόσωπο δεκατρία (13) μέτρα και έχουν πρόσωπο και κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση.

β) Κατά παρέκκκληση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα, εφόσον ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, είτε κατά κανόνα, είτε καντά παρέκκλιση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος.

γ) Επίσης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα εφόσον κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος έχουν ελάχιστο εμβαδόν τριακόσια (300) μ2, ελάχιστο πρόσωπο δώδεκα (12) μέτρα και έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση.

δ) Οικόπεδο που δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση, για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει για τις περιπτώσεις 1α και 1γ να τεθεί σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική πράξη, έκταση στην συγκεριμένη θέση για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου συνολικού πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων και μήκος τουλάχιστον 13 μέτρων κατά μήκος των ορίων του οικοπέδου, που να συνδέει το οικόπεδο με το υφιστάμενο σε κοινή χρήση δίκτυο κυκλοφορίας του οικισμού.

ε) Στους οικισμούς που έχουν καθορισθεί τα όριά τους με απόφαση του Νομάρχη, σύμφωνα με το από 24.4.1985 Π.Δ. (ΦΕΚ 181/Δ) εφαρμόζονται τα ελάχιστα εμβασά κατάτμησης κατά ζώνες που ορίστηκαν με την απόφαση αυτή.

 

2. Ο συντελεστής δόμησης και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζεται ως εξής:

α) Για οικόπεδα μέχρι 100 μ2 συντελεστής δόμησης 1.00 και ποσοστό κάλυψης 80% της επιφάνειάς τους. 

β) Για οικόπεδα από 101-200 μ2 συντελεστής δόμησης 0.80 και ποσοστό κάλυψης 60% της επιφάνειάς τους.

γ) Για οικόπεδα από 202-300 μ2 συντελεστής δόμησης 0.80 και ποσοστό κάλυψης 60% της επιφάνειάς τους.

Η ελάχιστη συνολική επιφάνεια και των δύο ορόφων μπορεί να είναι 200 μ2 με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού κάλυψης 70%.

δ) Για οικόπεδα από 301-400 μ2 συντελεστής δόμησης 0.80 και ποσοστό κάλυψης 50% της επιφάνειάς τους.

ε) Για οικόπεδα 401 μ2 και πάνω συντελεστής δόμησης 0.70 και ποσοστό κάλυψης 40% της επιφάνειάς τους.

Η ελάχιστη συνολική επιφάνεια και των δύο ορόφων μπορεί να είναι 320 μ2 με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού κάλυψης 50%.

στ) Η συνολική επιφάνεια ορόφων του κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400 μ2.

Κατ’εξαίρεση για τουριστικές εγκαταστάσεις η συνολική μέγιστη επιφάνεια ορόφων του κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 μ2

 

3. Επιβάλλεται η διάσπαση των όγκων των κτηρίων μέχρι τον πλήρη διαχωρισμό τους σε περισσότερα του ενός κτίρια όταν προκύπτει επιφάνεια κτιρίου μεγαλύτερη των 240 τ.μ.

Του περιορισμού αυτού εξαιρούνται τα κτίρια κοινής ωφέλειας. 

Σε περίπτωση διαχωρισμού των κτιρίων η μεταξύ τους απόσταση ορίζεται σε 2.50 μέτρα τουλάχιστον.

 

4. Μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών επτά και μισό (7.5) μέτρα, μετρούμενο από την γύρω φυσική ή τεχνητή στάθμη του εδάφους, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 1577/85 (ΦΕΚ 210/Α).

Λόγω μεγάλης κλίσης εδάφους επιτρέπεται η μία μόνο πλευρά του κτιρίου να έχει ύψος οχτώ και μισό (8.5) μέτρα, από το φυσικό ή τεχνιτό έδαφος.

  Πάνω από το ύψος αυτό επιτρέπεται μόνο η κατασκευή καπνοδόχου και η κατασευή της στέγης όπου αυτή επιβάλλεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος.

 

5. Ειδικότερα για του παρακάτω οικισμούς:

 

1. ΚΟΡΘΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΘΙΟΥ 82111101

2. ΣΤΕΝΙΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΕΝΙΩΝ 82111201

3. ΥΨΗΛΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΥΡΩΝ 82111304

4. ΣΤΡΑΠΟΥΡΙΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΜΥΡΩΝ 82111303

5.  ΜΕΣΑΘΟΥΡΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΜΥΡΩΝ 82111202

 

Επιβάλλεται η κατασκευή στέγης με κλίση μικρότερη των 30ο (τριάντα μοιρών) σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού.

 

6. Επίσης για τους οικισμούς:

 

ΡΟΓΟ  ΚΟΙΝ. ΟΡΜΟΥ ΚΟΡΘΙΟΥ  ΑΝΔΡΟΥ  82111704

ΛΑΜΥΡΑ  ΚΟΙΝ. ΛΑΜΥΡΩΝ  ΑΝΔΡΟΥ 82111301

ΛΙΒΑΔΙΑ  ΔΗΜ. ΑΝΔΡΟΥ  ΑΝΔΡΟΥ 82111103

ΑΠΟΙΚΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΑΝΔΡΟΥ 82111301

ΜΕΣΑΡΙΑ ΚΟΙΝ. ΜΕΣΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ 82111150

ΜΕΝΗΤΕΣ ΚΟΙΝ. ΜΕΣΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ 82111507

ΛΟΥΤΡΑ ΚΟΙΝ. ΚΑΜΠΟΥ ΤΗΝΟΥ 82810502

ΧΑΛΚΕΙΟ ΚΟΙΝ. ΧΑΛΚΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ 82512101

ΦΙΛΟΤΙ ΚΟΙΝ. ΦΙΛΟΤΙΟΥ ΝΑΞΟΥ 82512001

ΛΟΥΤΡΑ ΚΟΙΝ. ΚΥΘΝΟΥ ΚΕΑΣ 82310404

ΜΕΣΑΡΙΑ ΚΟΙΝ. ΜΕΣΑΡΙΑΣ ΘΗΡΑΣ 82212301

 

Επιβάλλεται η κατασκευή στέγης με κλίση μικρότερη των 30ο (τριάντα μοιρών) εφόσον το νεοανεγειρόμενο κτίριο βρίσκεται σε περιοχή που επικρατούν οι στέγες.

 

7. Σε περιπτώσεις επισκευών, ανακατασκευών, αποκαταστάσεων των υπαρχόντων κτιρίων ή ερειπίων σε όλους τους αναφερόμενους οικισμούς και εφόσον το επισκευαζόμενο ή ανακατασκευαζόμενο κτίριο στεγαζόταν με στέγη επιβάλλεται η ανακατασκευή της στέγης.

 

8. Απαγορεύεται η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας μετά κατασκευή του φέροντα οργνισμού και των τοιχοποιίων αν δεν κατασκευασθεί η στέγη, όπου αυτή επιβάλλεται.

 

9. Η τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

α) να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού

β) να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινοχρήστων χώρων

γ) να προτατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των όμορων οικοπέδων

δ) να μην διαμορφόνωται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) εγκρίνει τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και μπορεί να επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς ως προς τη μορφή του όγκου των κτιρίων.

 

10. α) Σε οικισμό ή τμήμα οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο ως προς τη θέση της γραμμής δομήσεως των κτιρίων ορίζεται το κοινό όριο μεταξύ των οικοπέδων και των κοινόχρηστων χώρων.

β) Εάν η υφιστάμενη κατάσταση έχει δημιουργηθεί κανόνα ως προς τη θέση της γραμμής δόμησης των κτιρίων, το νέο κτίριο μπορεί να τοποθετηθεί στην διαμορφωμένη οικοδομική γραμμή.

 

11. Σε περίπτωση παραλιακών οικισμών η οικοδομική γραμμή τοποθετείται σε απόσταση δεκαπέντα (15) μέτρα τουλάχιστον από τη γραμμή αιγιαλού εφόσον δεν υπάρχει διαμορφούμενη οικοδομική γραμμή.

 

12. Απαγορεύτεται η κατασκευή κτιρίων σε υποστηλώματα (PILOTIS) και η τοποθέτηση λυόμενων οικίσκων. Απαγορεύεται η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών (επιχρίσματα, χρωματισμού) στον όροφο διαφόρων κτιρίων πριν την ολοκλήρωση και της φάσης των εξωτερικών επιχρισμάτων στο ισόγειο.

 

13. α) Τα κουφώματα στις όψεις του κτιρίου οφείλουν να τηρούν την αναλογία ύψους προς πλάτος 1.5/1 ή 2/1 τα παράθυρα και 2.5/1 ή 3/1 οι πόρτες (εξώπορτες ή εξωστόπορτες).

Τυχόν διαμορφωμένα παραδοσιακά μορφολογικά στοιχεία πάνω από τα κουφώματα (υπέρθυρα, φεγγίτες) δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω συνολική αναλογία ύψους-πλάτους του κουφώματος.

β) Τα κουφώματα των κτιρίων πρέπει να είναι ξύλινα και ειδικότερα:

Τα εξωτερικά είναι ταμπλαδωτά, κουφωτά (σανιδωτά) ή περσιδωτά (γαλλικά ή γερμανικά) ανάλογα με τα επικρατούνται παραδοσιακά πρότυπα του άμεσου περιβάλλοντος του κτιρίου.

Τα ταμιλίκια των παραθύρων υποδιαιρούνται με 2 τουλάχιστον καίτια στην έννοια του ύψους. Η υποδιαίρεση αυτή δεν ισχύει για τους φεγγίτες.

γ) Τα ανοίγματα των καταστημάτων πρέπει να είνια περιορισμένων διαστάσεων και τα κουφώματα και είναι ανάλογης κατασκευής και με τα ίδια υλικά με τα υπόλοιπα κουφώματα του κτίσματος.

δ) Τα εξωτερικά κουφώματα των κτιρίων επιβάλλεται να είναι μονόχρωμα.

 

14. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ μέγιστου πλάτους ενός (1) μέτρου και συνολικού μήκους όχι μεγαλύτερου από το 1/3 του μήκους της όψης του κτιρίου. Το μέγιστο μήκος κάθε εξώστη ορίζεται σε 2.5 μέτρα. Απαγορεύονται οι γωνιακοί εξώστες σε πόρβολο. Τα στηθαία των εξωστών είναι κτιστά, ξύλινα, ή σιδερένια. Απαγορεύεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο στους οικισμούς: Όρμος, Αμμούδι, Θόλος και όρμος Αρμένης.

 

15. Απαγορεύεται η κατασκευή προστεγασμάτων (μακρίζων).

 

16. Το ελάχιστο πάχος των τοξοτών κατασκευών (βόλτα ή καμάρες) ορίζεται σε πενήντα εκατοστά του μέτρου.

 

17. Οι ανοικτές κλίμακες προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά τη μορφή, τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής και τους χρωματισμούς και δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

 

18. Η τελική επεξεργασία των εξωτερικών όψεων των κτιρίων διαμορφώνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα από απόψεως υλικού και τρόπου κατασκευής.

 

19. Επιτρέπεται η προεξοχή στην όψη κατά 0.10-0.15 της πέτρινης επίστρωσης του στηθαίου και η δημιουργία λίθινης διακοσμητικής ζώνης κατά μήκος της όψης του κτιρίου στη στάθμη του πρεκιού των κουφωμάτων, εφόσον τα μορφολογικά αυτά στοιχεία συναντώνται στον οικισμό. Επίσης επιτρέπονται τα παρακάτω λειτουργικά και μορφολογικά στοιχεία, εφόσον συναντώναι κατά κανόνα στις οικοδομές του άμεσου περιβάλλοντος του κτιρίου:

α) ανοικτές κλίμακες

β) στοές

γ) τοίχοι αντιστήριξης

δ) κόγχες

ε) πέργκολες

στ) ειδικές αρχιτεκτονικές προεξοχές

Τα παραπάνω στοιχεία οφείλουν να προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα του άμεσου περιβάλλοντος της οικοδομής.

 

20. Οι περιφράξεις των οικοπέδν κατασκευάζονται από τοιχοποιία, που σε περίπτωση λιθοδομής μπορεί να παραμένει ανεπίχριστη, ενώ σε περίπτωση χρήσης άλλου υλικού (οπτοίνθων τσιμεντολίνθων) επιχρίζεται υποχρεωτικά. Οι αυλόθυρες των περιφράξεων αυτών κατασκευάζονται από υλικά, μορφή και ύψος σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

21. Για τον χρωματισμό των όψεων των κτιρίων χρησιμοποιείται υδρόχρωμα λευκό. Επιτρέπται η σε μικρή αναλογία πρόσμιξη γαλάζιου χρώματος που δεν αλλοιώνει τον επικρατούνται λευκό χρωματικό τόνου του κτιρίου.

Ο χρωματισμός εσοχών, στοιχείων, τμημάτων ή ολόκληρου του κτιρίου με χρώμα πλην του λευκού υπόκειται στην έγκριση της ΕΠΑΕ.

Η χρήση μαρμαροκονίας στη σύνθεση των επιχρισμάτων των εξωτερικών όψεων του κτιρίου επιτρέπεται μόνο σε νεοκλασικού ρυθμού κτίρια και μετά από έγκριση της αρμόδιας ΕΠΑΕ.

 

22. Απαγορεύεται η τοποθέτησης πετασμέτων (τεντών) σε οποιουδήποτε χώρους, πλην των ισογείων χώρων παραμονής ατόμων των κέντρων αναψυχής, εστιατορίων κ.λπ. κατά την έγκριση της ΕΠΑΕ από άποψη μορφής, χρώματος, υλικού.

 

23. Απαγοτεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των ακινήτω στους οικισμούς καθώς και σε ικριώματα μέσα στο χώρο των οικοπέδων ή μπροστά από αυτά.

Επιτρέπονται μόνο επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου και οι οποίες τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν τη μορφή του κτιρίου, κατά την κρίση της ΕΠΑΕ.

 

24. Για τη διαμόρφωση ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων, επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους, επιτρέπεται η διαμόρφωη του οικοπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους ενάμιση (1.5) μέτρου. Για μεγαλύτερο ύψος απαιτείται η γνώμη της ΕΠΑΕ. 

 

25. Οι τοίχοι αντιστήριξης διαμορφώνονται από άποψη υλικού και τρόπου κατασκευής σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

26. Επιτρέπεται η αναστήλωση ερειπομένων κρισμάτων έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεσθούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος. Η αναστήλωση επιτρέπεται κατόποιν τεκμηριωμένης έρευνας, η οποία αποδεικνεύει την ακριβή αρχική μορφή του κτίσματος. Επίσης, επιτρέπεται η επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κτιρίων κατά την κρίση της ΕΠΑΕ, έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεσθούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις των παραγράφων 1,2,2 και 4 του παρόντος άρθρου.

 

27. Για κάθε οικοδομική εργασία καθώς και για την τοποθέτηση επιγραφών απαιτείται έγκριση της ΕΠΑΕ.

 

28. Μέσα στα όρια των παραπάνω οικισμών επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων κατοικίας κοινής οφέλειας και κοινωνικού εξοπλισμού. Απαγορεύεται η εγκατάσταση βιομηχανιών ή βιοτεχνιών ή άλλοων χρήσεων υψηλής όχλησης.

Για την εγκατάσταση κάθε άλλης χρήσης εκτός των παραπάνω επιβάλλεται προέγκριση της  ΕΠΑΕ.

 

29. Η τελική θεώρηση της άδειας οικοδομής για την σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος παρέχεται μόνο μετά την έγκριση της ΕΠΑΕ. Η έγκριση αυτή παρέχεται αφού υποβληθούν φωτογραφίες όλων των όψεων του κτιρίου που πιστοποιούν την εφαρμογή της εγκεκριμένης από την ΕΠΑΕ μελέτης.

 

30. Δεν έχουν εφαρμογή τα άρθρα 9, 12, 14 και η παράγραφος 5 του άρθρου 23 του ΓΟΚ/1985 για τους οικισμούς του παρόντος διατάγματος.

 

 

Ολόκληρο το ΦΕΚ μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/2013-01-29-08-13-13