Ρωγό

Κτήριο 24

Η συγκεκριμένη κατοικία βρίσκεται στο νοτιοκεντρικό τμήμα του οικισμού. Η ακριβής χρονολόγησή της δεν είναι γνωστή, όμως, παρά τις διάφορες ανακαινίσεις και σύγχρονες επεμβάσεις που έχει δεχθεί, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα παραδοσιακά μορφολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία και αποκαλύπτουν την παλαιότητά της. Στο μέτωπο της εφάπτεται με τον πλακόστρωτο δρόμο του οικισμού, και πλευρικά με δύο κλιμακωτούς και μικρού πλάτους δρόμους που οδηγούν σε ψηλότερα σημεία του χωριού.

 

Αποτελείται από δύο επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 7.4 μέτρα και καλύπτεται από επίπεδο δώμα. Ανήκει στην κατηγορία του πλατυμέτωπου μακρόσπιτου που είναι κάθετο στις υψομετρικές καμπύλες. Το χαμηλότερο επίπεδο, το κατώι, αποτελείται από δύο παραλληλόγραμμους χώρους, ο ένας πίσω από τον άλλον και η είσοδος σε αυτό γίνεται από την στάθμη του δρόμου. Ο μπροστινός χώρος είναι ενιαίος και διαθέτει ακόμα χτιστό πέτρινο φούρνο, ενώ ο πίσω χωρίζεται σε δύο επιμέρους χώρους τετραγωνικής κάτοψης, ο μεγαλύτερος απ'τους οποίους διέθετε πατητήρι και στον άλλον υπήρχε ξύλινη εσωτερική σκάλα που οδηγούσε στο ανώι. Σήμερα, το άνοιγμα της σκάλας έχει καλυψθεί με κομμάτια από παλιές ξύλινες πόρτες. Επιπλέον, στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, υφίσταται επιμήκης  χώρος, που αν και επικοινωνεί εσωτερικά με τον βασικό όγκο, φαίνεται να αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη για αποθηκευτικές χρήσεις. Δε γνωρίζουμε με σιγουριά αν οι χώροι του κατωγιού χτησιμοποιούνταν και για σταυλισμό ζώων,  καθόσον κάτι τέτοιο δεν προκύπτει απ'τα στοιχεία χρήσης που έχουμε για κάθε χώρο. Η συνολική επιφάνεια είναι 70 τετραγωνικά μέτρα και το μέσο ελεύθερο ύψος είναι 2.3 μέτρα (λόγω της ύπαρξης σκαλιών στους χώρους του κατωγιού).

 

Το πάνω επίπεδο (ανώι) διαθέτει περισσότερους χώρους και ακολουθεί διαφορετική διάταξη. Στο κέντρο βρίσκεται η σάλα (χώρος διημέρευσης), στα αριστερά της μικρότεροι βοηθητικοί χώροι και πίσω από αυτήν χώρος που σήμερα λειτουργεί ως διάδρομος. Στα δεξιά της έχει προστεθεί σύγχρονη αλουμινοκατασκευή με τζαμαρίες, για τη δημιουργία χώρου κουζίνας και διαθέτει ξεχωριστή είσοδο από αυτή της σάλας, που πλέον λειτουργεί και ως κύρια είσοδος του ανωγιού. H συνολική επιφάνεια είναι 77 τετραγωνικά και το ελεύθερο ύψος στον χώρο της σάλας 3.95 μέτρα. Μπροστά από τους χώρους και πάνω από το μπροστινό χώρο του κατωγιού, έχει διαμορφωθεί πλακόστρωτη αυλή, στην οποία οδηγεί εξωτερική πέτρινη σκάλα, για την σημερινή επικοινωνία ανωγιού και κατωγιού.

 

Σχετικά με το σύστημα κατασκευής του κτιρίου, ο φέρων οργανισμός αποτελείται από περιμετρικούς λίθινους τοίχους με μέσο πάχος 1 μέτρο. Στο κατώι οι εσωτερικοί λίθινοι τόιχοι ακολουθούν τα ίδια μεγέθη, ενώ στο ανώι, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί τοίχοι παρουσιάζουν μείωση, με το πάχος τους να κυμαίνεται στα 80 εκατοστά.

 

Τα κουφώματα του κτιρίου είναι ξύλινα (θύρες και παράθυρα), με εξαίρεση κουφώματα παραθύρων στη σάλα που έχουν αντικατασταθεί από αλουμινένια. 

 

Επάνω στις δοκούς (κορμοί από κυπαρίσσι) που καλύπτουν το ταβάνι του κατωγίου και κάθετα στη διεύθυνσή τους, υπάρχουν τοποθετημένες στρώσεις από καλάμια και πάνω από αυτές βρίσκονται σχιστόπλακες που διαμορφώνουν το δάπεδο του άνω ορόφου. Διαφορετική είναι η κατάσταση στο ανώι, όπου στα ταβάνια της σάλας και κάποιων απ'των βοηθητικών χώρων συναντάμε καινούριες δοκούς, που πλέον δεν φαίνεται να αναλαμβάνουν ρόλο στήριξης και πάνω από αυτές είναι τοποθετημένη τσιμεντένια πλάκα. 

 

Όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου είναι σοβατισμένοι. Οι εσωερικοί τοίχοι στο κατώι δεν εχουν επίχρισμα, ενώ στο ανώι είναι επιχρισμένοι και βαμμένοι με λευκό χρώμα.

 

Σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής του κτιρίου, αυτό δεν έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Παρουσιάζονται ορισμένα μικροπροβλήματα που έχουν να κάνουν με την ελλιπή συντήρηση του κτιρίου, όπως ο χαλασμένος σοβάς στους εξωτερικούς τοίχους του ανωγιού και τα ξεφτισμένα καλάμια στο κατωί που έχουν βαφτεί μαύρα από τη χρήση του φούρνου. Ωστόσο, η προσθήκη χώρου από σύγχρονα υλικά στο ανώι, αποτελεί σημαντική αλλοίωση της εικόνας του κτηρίου, καθώς δεν συμβαδίζει καθόλου με την ταυτότητα του παραδοσιακού οικισμού.

Ανώι
Ανώι
Κατώι
Κατώι
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (ανώι)
Κάτοψη (ανώι)
Τομή Α-Α
Τομή Α-Α
Νοτιο-δυτική όψη
Νοτιο-δυτική όψη