Ρωγό

Κτήριο 16

Το κτήριο βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα του οικισμού. Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του δεν είναι ακριβής. Ωστόσο, η τοποθεσία του αλλά και λόγω των χαρακτηριστικών του φαίνεται να είναι από τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Αποτελείται από δύο επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 6,60 μέτρα και καλύπτεται από επίπεδο δώμα.

Το χαμηλότερο επίπεδο είναι ισόγειο, έχει σχεδόν τετράπλευρο περίγραμμα με επιφάνεια 192,96 τετραγωνικά μέτρα και ύψος 2,20 μέτρα. Λειτουργούσε ως χώρος υπογείου, δηλαδή περιελάμβανε χώρο σταυλισμού ζώων, χώρο αποθήκευσης ζωοτροφών, χώρο αποθήκευσης τροφίμων και χώρο αποθήκευσης καυσόξυλων, ενώ σήμερα διαθέτει την παραδοσιακή κουζίνα, χώρο εστίασης, σύγχρονο χώρο υγιεινής και χώρο αποθήκευσης.

Ο όροφος έχει περίγραμμα σχήματος γάμμα, επιφάνειας περίπου 124 τετραγωνικά μέτρα με ελεύθερο ύψος 4,05 μέτρα και λειτουργεί ως το κύριο σπίτι με μία κεντρική σάλα και δύο υπνοδωμάτια, ενώ διαθέτει βεράντα επιφάνειας 29,65 τετραγωνικά μέτρα.

Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται με σκάλα στην νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου, στο επίπεδο της δημόσιας οδού. Δίπλα σε αυτή βρίσκεται ένα μικρό κτίσμα τετραγωνικής κάτοψης και επιφάνειας 6 τετραγωνικών μέτρων που χρησίμευε ως χώρος υγιεινής. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται .

Σχετικά με το σύστημα κατασκευής του κτηρίου, αναφέρεται ότι ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών και εσωτερικών τοίχων του, που έχουν πάχος 70 εκατοστά. Στο εσωτερικό του ορόφου υπάρχουν και ξύλινης κατασκευής τοίχοι πάχους 25 εκατοστών.

Τα κουφώματα του κτηρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, ενώ το πάτωμα αποτελείται από τσιμεντοκονία.

Επιχρίσματα φέρουν οι λίθινοι τοίχοι, ενώ μέρος της επιφάνειας του ισόγειο κτιρίου παραμένει ανεπίχριστο. Μωβ χρωματισμοί υπάρχουν στα περιγράμματα των ανοιγμάτων του κτηρίου με ελαιοχρώματα καθώς και σε τοίχους του εσωτερικού του ισογείου,  ενώ οι πόρτες είναι χρωματισμένες στις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου.

Σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής του κτηρίου, αναφέρεται ότι το κτήριο έχει ανακαινιστεί πλήρως, χωρίς όμως καμία παρέμβαση στη μορφολογία του. Η μοναδική αλλαγή παρουσιάζεται στη σκάλα που ενώνει το ανώι με το κατώι, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει καθόλου την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και διακόσμηση του.  Στο κατώι ένας χώρος έχει απομονωθεί και χρησιμοποιείται ως μπάνιο, χωρίς και πάλι να προκαλεί αλλαγές στο χώρο που να επηρεάζουν την αρχιτεκτονική του. Η πρόσφατη ανακαίνισή του το έχει προστατέψει από φθορές, ενώ φαίνεται ότι οι λίθινες τοιχοποιίες βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση.

Νοτιο-δυτική όψη
Νοτιο-δυτική όψη
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (κατώι)
Κάτοψη (ανώι)
Κάτοψη (ανώι)
Νότια όψη
Νότια όψη