Λεωνίδιο (Τμήμα Α -Στάη)

F2_17

Τοποθεσία στον χάρτηΚάτοψη ΙσογείουΚάτοψη Α' ΟρόφουΚάτοψη Β' ΟρόφουΤομή Α'ΑΤομή Β'Β

Το κτήριο είναι κτισμένο σε οικόπεδο του οποίου οι δυο πλευρές έχουν πρόσωπο αφενός η μία σε κύριο δρόμο του οικισμού αφετέρου η άλλη σε στενό δρόμο (πλάτους ενάμιση μέτρου), ενώ οι άλλες δυο συνορεύουν με τα όμορα οικόπεδα. Η μια εκ των δυο όμορων έχει υψομετρική διαφορά με αυτή της όψης τρία μέτρα.

Το κτήριο δείχνει ότι ο κεντρικός πυρήνας του έχει κάτοψη παραλληλόγραμμη και είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο στο οικόπεδο ώστε η στενή πλευρά της κάτοψης να αποτελεί όψη στον βασικό δρόμο. Η άλλη στενή όψη αφήνει απόσταση Δ από πίσω όριο με το όμορο οικόπεδο (εξαιτίας της προαναφερόμενης υψομετρικής διαφοράς, το ισόγειο σε εκείνη την πλευρά είναι υπόγειο, ενώ ο Α όροφος στην πλαϊνή όψη  φαίνεται σαν έχει αυλή), ενώ η πίσω όψη εφάπτεται στο όμορο οικόπεδο η μπροστινή όψη εισέρχεται της ρυμοτομικής γραμμής κατά πέντε μέτρα. Έτσι δημιουργείται μια παραλληλόγραμμη  αυλή μπροστά στην όψη.  

Αποτελείται από τρία επίπεδα, εκ των οποίων το κατώτερο είναι ισόγειο.  Το κτήριο στεγάζεται με τετράριχτη στέγη. Η στέγη αποτελείται από ξύλινο φέροντα οργανισμό πάνω στον οποίο επικάθονται ρωμαϊκά κεραμίδια.  Τα κουφώματα είναι ξύλινα νέας τεχνολογίας με διπλά τζάμια σε όλες τις όψεις του, ακολουθώντας το μοντέλο του εξωτερικού υαλοστασίου και εσωτερικού σκούρου. Επίσης ξύλινες νέας τεχνολογίας είναι όλες οι πόρτες, εσωτερικές και εξωτερικές. Το πάτωμα των ορόφων είναι κεραμικά πλακίδια και ο φέροντας οργανισμός του πατώματος είναι λίθινος θόλος επιμήκης παράλληλος στην μεγάλη διάσταση της κάτοψης. Μπροστά στην είσοδο του ορόφου υπάρχει, στεγασμένο με ξύλινη δευτερεύουσα στέγη, ξουστάγι που στηρίζεται σε κτιστό διαμήκη θόλο με  διεύθυνση κάθετη σε αυτή του κυρίως κτηρίου και η πρόσβαση στο ξουστάγι από το επίπεδο της αυλής, γίνεται με πετρόχτιστη σκάλα τύπου γάμα, με διεύθυνση αρχικά παράλληλη σε αυτή του κτηρίου και στη συνέχεια  κάθετη στην διεύθυνση του ξουσταγίου, από μεγάλες παραλληλεπίπεδες πελεκημένες πέτρες. Οι τοίχοι είναι κτισμένοι με πέτρα, πάχους εξήντα εκατοστών και αποτελούν τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου. Οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις είναι από λεπτούς τοίχους που δεν είναι φέροντες, από οπτοπλινθοδομή και σοβά. Κατά την είσοδο στον όροφο, η πρόσβαση στους χώρους δίνεται από ένα παραληλόγραμμο χώλ. Τα κύρια δωμάτια είναι δυο μεγάλα στις δυο άκρες της κάτοψης τα οποία είναι ευήλια εξαιτίας συμμετρικών στις γωνίες, ζευγών παραθύρων σε κάθε εξωτερικό τοίχο, μεσολαβώντας ανάμεσά τους ένα μικρότερο δωμάτιο, λιγότερο ευήλιο. Όλοι οι χώροι του ορόφου είναι περίπου τρία μέτρα καθαρό ύψος. Στο ένα εκ των κύριων δωμάτιων βρίσκεται το τζάκι.

Στο ισόγειο το δάπεδο έχει κεραμικά πλακίδια και δεν υπάρχουν εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Στο ισόγειο στεγάζεται κάτω από το ξουστάγι το μπάνιο. Το ύψος είναι περίπου δύο και μισό μέτρα.

Στον δεύτερο όροφο δεν υπήρξε δυνατότητα πρόσβασης.

Στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, υπάρχει λιθόκτιστο ισόγειο με δώμα βατό για τον δεύτερο όροφο του κυρίως κτηρίου, δημιουργώντας σε εκείνο και μόνο το επίπεδο κάτοψη τύπου γάμα στο κτήριο. Το δώμα του κτηρίου αυτού στηρίζεται σε επιμήκη θόλο. Είναι μονόχωρο και επικοινωνεί με το ένα εκ των δυο μεγάλων δωματίων του βασικού κτηρίου, αλλά και με ανεξάρτητη είσοδο στο ξουστάγι. Επίσης έχει άμεση πρόσβαση στον πίσω ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.

Στις πλευρές του οικοπέδου που έχουν πρόσωπο στους δρόμους,  έχει κατασκευαστεί λιθόκτιστη μάντρα ύψους περίπου δύο μέτρων, οριοθετώντας έτσι την ιδιοκτησία. Στην μια πλευρά της αυλής υπάρχει μεταλλική συρόμενη πόρτα δίνοντας πρόσβαση σε αυτοκίνητο ενώ στην πλευρά της αυλής προς το στενό δρόμο υπάρχει αυλόπορτα που πλαισιώνεται με παραστάδες.  

Η κατάσταση του κτηρίου σήμερα, είναι καλή. Πιθανώς είναι στη διαδικασία κάποιας ανακαίνισης με αποτέλεσμα η πρόσβαση στον δεύτερο όροφο να είναι ανύπαρκτη. Όλη η λιθοδομή εξωτερικά είναι αρμολογημένη.