Λεωνίδιο (Τμήμα Α -Στάη)

G3_16

Τοποθεσία στον χάρτηΚάτοψη ΟρόφουΤομή Β'ΒΤομή Α'ΑΑνατολική ΌψηΒόρεια όψη

Το κτήριο βρίσκεται ανατολικό κομμάτι της περιοχής μελέτης της ομάδας, και στο κέντρο του ευρύτερου οικισμού του Λεωνιδίου. Η υποπεριοχή στην οποία εντάσσεται το εν λόγω οίκημα είναι ήπιας κλίσης και από την βορεινή πλευρά του νεοκλασικού περνά δρόμος που αποτελεί βασική αρτηρία του Λεωνιδίου. Το κτήριο έρχεται και τοποθετείται στο βορεινό μέτωπο του οικοπέδου αφήνοντας στο νότο μια αυλή παραλληλόγραμμου σχήματος, με τις μικρές πλευρές να έχουν μέτωπο στην ανατολή και τη δύση. Στο επίπεδο του δρόμου το κτήριο χρησιμοποιείται  από καταστήματα, ενώ στον όροφο είναι κατοικία.

Η είσοδος στο οικόπεδο γίνεται από την νοτιοανατολική πλευρά, από ένα κάθετο δρόμο μικρότερο σε πλάτος από το βασικό. Μπαίνοντας στην αυλή, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη είτε να συνεχίσει ομοεπίπεδα την περιήγηση του στην αυλή είτε ανεβαίνοντας μέσω της υπαίθριας γραμμικής σκάλας μπροστά από την αυλόπορτα να καταλήξει στον υπαίθριο χώρο που λειτουργεί ως μετάβαση για το κύριο κτήριο.

Μπαίνοντας στο κτήριο, μια γραμμική ξύλινη σκάλα οδηγεί απευθείας στους χώρους του ορόφου. Ωστόσο δεξιά, σε χαμηλότερη στάθμη από αυτή της σκάλας, αναπτύσσεται ένας χώρος ο οποίος χρησιμοποιούταν ως αποθηκευτικός χώρος, και από αυτόν γίνεται αντιληπτό το ανάπτυγμα των δοκαριών του ξύλινου δαπέδου. Ο όροφος χωρίζεται σε τέσσερα δωμάτια, ένα σε κάθε σημείο του ορίζοντα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα επιμήκη διάδρομο. Στο δυτικό μέτωπο βρίσκεται η κουζίνα, ενώ στο βορρά και στην ανατολή το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό αντίστοιχα. Μέσω του νότιου δωματίου γίνεται η πρόσβαση στο δώμα του ορόφου που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι της κάτοψης, ενώ το βορεινό υπνοδωμάτιο έχει πρόσβαση σε ένα μεταλλικό μπαλκόνι.

Από τον όροφο, κανένα δωμάτιο ή χώρος δεν έχει άμεση οπτική επαφή με το ξύλινο σκελετό της στέγης του κτηρίου. Αυτό γίνεται γιατί μεταξύ της στέγης και του ορόφου παρεμβάλλονται ξύλινες σανίδες. Μόνο στο βορεινό δωμάτιο γίνεται αντιληπτή μια τετράγωνη τρύπα στην οροφή μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο ξύλινο φορέα της στέγης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην νότια όψη του κτηρίου γίνεται χρήση λιθοδομής με κερέσμπινα, λιθοδομή επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική της Ύδρας. Επίσης στο γείσο της οροφής παρατηρείται το διακοσμητικό στοιχείο των τριών στρώσεων μαρμάρινων πλακών που τοποθετούνται υπό γωνία μεταξύ τους, μορφολογικό χαρακτηριστικό που συναντάται και στο Λεωνίδιο