Λεωνίδιο (Τμήμα Α -Στάη)

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Το Λεωνίδιο είναι ένας οικισμός που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την θέση του και τη σχέση του με τα φυσικά όρια που τον περικλείουν. Βρίσκεται σε υψόμετρο 40 μέτρων, σε μια κοιλάδα ανάμεσα στους πρόποδες του Πάρνωνα και σε έναν απότομο βράχο μεγάλου υψομέτρου. Αυτά τα δύο ισχυρά όρια στο νότο και στο βορρά αντίστοιχα, τον αποκόπτουν από την υπόλοιπη περιοχή ενώ συγχρόνως τον προστατεύουν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες παρέχοντας στην περιοχή ένα ήπιο κλίμα.

Ο Βράχος που δεσπόζει στο βόρειο μέτωπο του οικισμού εξαιτίας του ύψους του, της απότομης κλίσης και του χαρακτηριστικού ερυθρού χρώματός του αποτελεί το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του φυσικού τοπίου. Η παρουσία του είναι εξαιρετικά έντονη και γίνεται αντιληπτός από σχεδόν κάθε κομμάτι του οικισμού.

Η οικιστική συγκρότηση του Λεωνιδίου εξαπλώνεται σε ένα βαθμό και προς το βράχο, που έχει ως αποτέλεσμα κάποιες υψομετρικές διαφορές στο δομημένο περιβάλλον. Από τα σημεία μεγαλύτερου υψομέτρου, δίνεται μια αμφιθεατρική άποψη προς τα ανατολικά όπου γίνεται διακριτή και η θάλασσα.

Το ρέμα του Δαφνώνα που διατρέχει την κοιλάδα και χωρίζει τον οικισμό στα δύο, αποτελεί ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο του χαρακτήρα της περιοχής. Είτε το χειμώνα που το ρέμα γεμίζει από τις βροχές, είτε το καλοκαίρι όπου το νερό παύει να κυλάει, η εντύπωση που αφήνει στον επισκέπτη, αλλά και στον κάτοικο, είναι χαρακτηριστική.

Ωστόσο, το ρέμα του Δαφνώνα δεν είναι το μόνο υδάτινο στοιχείο που παρατηρείται. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή του Στάη, εντοπίζονται τρείς χείμαροι, που πηγάζουν από τον βράχο και εκβάλουν στο ρέμα.

Η βλάστηση που παρατηρείται στο Στάη είναι ελάχιστη. Σε συγκεκριμένα μόνο σημεία μέσα στον οικισμό υπήρχε κάποιου είδους  φύτευση που δεν αποτελούσε μέρος ιδιωτικού χώρου (αναπτυσσόταν εκτός αυλών). Όσο περισσότερο όμως απομακρυνόμαστε από το κεντρικό κομμάτι και πλησιάζουμε τα όρια της περιοχής, η χλωρίδα αυξάνεται και δέντρα -όπως ελιές- και διάφοροι θάμνοι εμφανίζονται. Όσο κατευθυνόμαστε βόρεια και ανεβαίνουμε σε ύψος εμφανίζονται πεύκα.