Λεωνίδιο (Τμήμα Α -Στάη)

G2_03

Τοποθεσία στον χάρτηΚάτοψη ΙσογείουΚάτοψη ΟρόφουΤομή Α'ΑΝότια Όψη

Το κτήριο βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι της περιοχής Στάη και κοντά  στο κέντρο του ευρύτερου οικισμού του Λεωνιδίου. Είναι διώροφο και είναι κτισμένο σε οικόπεδο με κλίση, του οποίου οι δύο πλευρές έχουν πρόσωπο σε δύο σχετικά άνετους δρόμους (πλάτους περίπου δυόμιση μέτρα το ελάχιστο μήκος δρόμου), ενώ οι άλλες πλευρές συνορεύουν με όμορα οικόπεδα. Είναι λιθόκτιστο και έχει ενισχύσεις από ξυλοδεσιές. Η κάτοψη είναι ορθογωνική και βρίσκεται στο δυτικό μέτωπο του οικοπέδου, ενώ στην ανατολή υπάρχει αυλή παραλληλόγραμμου σχήματος. Η είσοδος στην αυλή γίνεται από το επίπεδο του δρόμου μέσω μιας παραδοσιακής χρωματιστής αυλόπορτας.

Στο ισόγειο υπάρχουν οι βοηθητικοί χώροι του κτηρίου κι ο χώρος για τα ζώα ενώ στον όροφο υπάρχουν οι χώροι για τους κατοίκους. Το ισόγειο είναι μονόχωρο και καμαροσκέπαστο, ενώ το δάπεδο είναι ανεπεξέργαστο. Η είσοδος γίνεται μέσω μίας μικρής τοξωτής εξώθυρας. Η σύνδεση του ισογείου με τον όροφο γίνεται με εξωτερική πετρόχτιστη σκάλα κάτοψης Π, η οποία βρίσκεται πάνω από την καμάρα του ισογείου και καταλήγει σε έναν μικρό ημιυπαίθριο χώρο το «ξουστάγι» . Επίσης, υπάρχει «καταρράκτης», μικρή καταπακτή στο πάτωμα του ορόφου που διευκόλυνε την σύνδεση των ορόφων εσωτερικά, πιθανώς μέσω μιας ξύλινης βοηθητικής σκάλας.

Στον όροφο η είσοδος γίνεται από μια τοξωτή εξώθυρα. Εσωτερικά διακρίνουμε έναν μεγάλο ενιαίο χώρο με τζάκι, μικρά ανοίγματα και «θουζίδες» δηλαδή μικρές εσοχές στους τοίχους για αποθηκευτικούς λόγους. Το τζάκι έχει βόρειο προσανατολισμό, καθώς είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο στο ψύχος του χειμώνα. Η κατάσταση του κτηρίου είναι κακή, καθώς οι εσωτερικοί τοίχοι και η στέγη έχουν καταρρεύσει.