Λεωνίδιο (Τμήμα Α -Στάη)

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Γεωγραφική Θέση
 

Το Λεωνίδιο είναι κωμόπολη του Νομού Αρκαδίας και πρωτεύουσα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας που περιλαμβάνει το παραθαλάσσιο τμήμα του νομού Αρκαδίας μέχρι την οροσειρά του Πάρνωνα. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα σε χαμηλό υψόμετρο 40μ. και βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος, πιο συγκεκριμένα από τον Αργολικό Κόλπο. Απέχει 93 Km από την Τρίπολη και 210 Km από την Αθήνα. Ο ξεροπόταμος Δαφνώνας (αρχαία ονομασία «Σεληνούντας») χωρίζει τον οικισμό στα δύο. Στα ανατολικά του Λεωνιδίου προς την θάλασσα βρίσκεται ο εύφορος κάμπος ο οποίος σε απόσταση 4 Km τερματίζει  στο επίνειό του, την Πλάκα. Το γεωλογικό ανάγλυφο που περιβάλλει το Λεωνίδιο χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές τοπίου. Από τη μία επικρατεί το ορεινό και άγονο έδαφος με αποκορύφωμα τον γυμνό κόκκινο βράχο στο βόρειο τμήμα του Λεωνιδίου γνωστό και ως κοκκινόβραχο ο οποίος δεσπόζει στην τοπογραφία της περιοχής και είναι ορατός από όλα τα σημεία του οικισμού. Από την άλλη εκτείνεται η μεγάλη καλλιεργήσιμη πεδιάδα στα ανατολικά που καταλήγει στην θάλασσα, η οποία φανερώνεται όλο και περισσότερο όσο ανηφορίζει κανείς στα ψηλότερα σημεία της κωμόπολης.

Το γενικότερο κλίμα της περιοχής επηρεάζεται έντονα από την τοποθεσία και από την τοπογραφία της περιοχής. Λόγω του ότι βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο κοντά σε παραθαλάσσια περιοχή έχει ήπιους χειμώνες και τα ψηλά βουνά που περιβάλλουν το Λεωνίδιο ανακόπτουν την πορεία των ανέμων. Το νότιο τμήμα του Λεωνιδίου σκιάζεται τις περισσότερες ώρες λόγο της θέσης του κάτω από τους πρόποδες του βουνού. Το καλοκαίρι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Ο γυμνός βράχος στο βόριο τμήμα του οικισμού αποκτά εύκολα υψηλές θερμοκρασίες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες από την έκθεση στον ήλιο και ως αποτέλεσμα ανακλά ένα μέρος της ακτινοβολίας και της θερμότητας του προς τον οικισμό.

Κάτοικοι γύρω περιοχών ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες κατεβαίνουν στο Λεωνίδιο λόγω του δρυμή χειμώνα και των εντόνων βροχοπτώσεων στα ορεινά.

 

Επικοινωνίες, Προσβάσεις
 

Το Λεωνίδιο είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από τις ορεινές όσο και από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέσω του επαρχιακού και κοινοτικού δικτύου. Υπάρχει η παραθαλάσσια επαρχιακή οδός Άστρους – Λεωνιδίου που ενώνει το Άστρος με το Λεωνίδιο και άλλα χωριά της Τσακωνιάς καθώς και η αντίστοιχη επαρχιακή οδός Λεωνιδίου – Πελετών που ενώνει το Λεωνίδιο με τα Πελετά. Επίσης υπάρχει και η επαρχιακή οδός Λεωνιδίου – Κοσμά που ενώνει το Λεωνίδιο με την κοινότητα Κοσμά και περνά από την Μονή Ελώνης διασχίζοντας το δάσος του Πάρνωνα. Το Λεωνίδιο απέχει 93 Km από την Τρίπολη, πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας και 210 Km από την Αθήνα. Προσβάσιμο είναι και μέσω των ΚΤΕΛ από την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις καθώς και μέσω τοπικών λεωφορείων που εξυπηρετούν δρομολόγια από παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και από άλλα χωριά του νομού. Τους καλοκαιρινούς μήνες εξυπηρετεί θαλάσσιες διασυνδέσεις και το Λιμάνι του Λεωνιδίου στην Πλάκα, μέσω ενός δικτύου θαλασσίων μεταφορών σε διαπεριφερειακή και εθνική κλίμακα. Έτσι το Λεωνίδιο συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά με υδρόπτερα αλλά και με άλλους κοντινούς προορισμούς όπως το Πόρτο Χέλι του νομού Αργολίδας και τη Μονεμβασιά του νομού Λακωνίας.

Οδικό δίκτυο περιοχής
Οδικό δίκτυο περιοχής
Προσβάσεις στον οικισμό
Προσβάσεις στον οικισμό