Καστανίτσα (Α)

Κουφώματα

Δίφυλλο ξύλινο κούφωμα πόρτας εσωτερικά της καμάραςΔίφυλλο ξυλινο κούφωμα με λίθινο αψιδωτό υπέρθυροΜονόφυλλο ξύλινο κούφωμα πόρτας, ξύλινο πρέκιΜονόφυλλο ξύλινο κούφωμα εξώθυραςΔίφυλλο ξύλινο κούφωμα παραθύρου με σκούραΔίφυλλο ξύλινο παντζούρι - ΣκούραΔίφυλλο ξύλινο κούφωμα παραθύρου με φεγγίτηΔίφυλλο κούφωμα με φεγγίτηΜικρό κούφωμα σε κατώγιΜικρό κούφωμα σε κατώγι

 Τα κουφώματα χωρίζονται σε ποικίλες κατηγορίες βάσει του στατικού τους φορέα. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι τα παντζούρια που είθισται να τοποθετούνται εσωτερικά, προκειμένου να εγκλωβίζεται η ηλιακή ενέργεια στο εσωτερικό του κτίσματος και να θερμαίνεται. Πιθανή είναι η περίπτωση σε παλιά κτίσματα, στους βοηθητικούς χώρους της κατοικίας, να παραλείπονται τα τζαμιλίκια και να υπάρχει μόνο το παντζούρι. Παράλληλα βασικό υλικό κατασκευής των κουφωμάτων είναι το ξύλο.

 Αρχικά, υπάρχουν τα κουφώματα τα οποία είναι ορθογώνια και το άνω τμήμα τους καλύπτεται από πέτρινο τόξο, δηλαδή το άνοιγμα τους είναι αψίδα. Τέτοιου είδους τοξωτά ανοίγματα συναντώνται συνήθως στις εξωτερικές εισόδους των αυλών και μερικές φορές στις εξωτερικές πόρτες των κατοικιών. Η κατασκευή αυτή στοχεύει στην προστασία του ξύλινου μέρους από τα καιρικά φαινόμενα. Κατ' αυτόν τον τρόπο το ξύλο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. 

 Επιπρόσθετα, συναντώνται ξύλινα καρφωτά κουφώματα με φεγγίτη.

 Επίσης, τα δίφυλλα ξύλινα κουφώματα με την ειδική ονομασία "καρφωτά σκούρα" αποτελούν χαρακτηριστικότατο δείγμα κουφωμάτων. Κατά την κατασκευή του ανοίγματος η εσωτερική διάμετρος του ανοίγματος είναι αισθητά μεγαλύτερη από την εξωτερική γεγονός που συμβάλει στην μέγιστη εκμετάλλευση της φωτεινής ενέργειας προερχόμενης από τον ήλιο. Αξίζει να αναφερθούμε στην τοξωτή επίλυση του ανοίγματος στο άνω μέρος. 

 Χαρακτηριστικά είναι, επίσης, τα μικρά παραθυράκια στα κατώγια των κατοικιών. Αρχικά, υπήρχε απλώς το άνοιγμα χωρίς τζαμιλίκια ή παντζούρια καθώς ο χώρος προοριζόταν για τα ζώα. Έπειτα, στην κατασκευή συμπεριλήφθηκε και το τζαμιλίκι, ακόμα και το παντζούρι.