Καστανίτσα (Α)

Κοινωνία - Οικονομία - Πολιτισμός

 Οι κάτοικοι της Καστάνιτσας, τόσο οι μόνιμοι, όσο και εκείνοι που εγκατέλειψαν τον οικισμό, έχουν μία ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με το χωριό τους. Έτσι λοιπόν, προσπαθούν να προωθήσουν την τοπική παράδοση και τις ομορφιές του οικισμού. Ειδικότερα οι νεότερες γενιές δραστηριοποιούνται με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και αρθρογραφούν για θέματα που αφορούν την ζωή και την ιστορία του χωριου.

 

 Πλέον το επάγγελμα του υλοτόμου είναι εκείνο που συνεχίζει να επικρατεί στην καθημερινότητα των κατοίκων. Κυρίως όμως, οι κάτοικοι έχουν στηρίξει την τοπική οικονομία στην παραγωγή του κάστανου και στην φροντίδα του καστανόδασους. Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται ενεργά με τον τουρισμό, με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία, αλλά και να προσελκύσουν στο χωριό τους περαστικούς για να γνωρίσουν τις τοπικές παραδόσεις και τις ξεχωριστές ομορφιές του χωριού.

 

 Τα πολιτιστικά στοιχεία του οικισμού στηρίζονται στην συνένωση των δύο οικισμών του Πεντάλωνα και του Μπεζενίκου και στην Τσακώνικη διάλεκτο, που αποτέλεσε και διάλεκτος των Δωριέων. Οι κάτοικοι του οικισμού έχουν στηρίξει την πολιτιστική τους παράδοση σε τοπικούς μύθους και στην παραγωγή του καρπού του κάστανου, ο οποίος αποτελεί την κύρια οικονομική τους δύναμη.  Έτσι, ολόκληρη η ιστορία, αλλά και η σύγχρονη καθημερινότητα του χωριού βασίζεται στην καλλιέργεια του κάστανου.