Καστανίτσα (Α)

Χρήσεις γης

Γενικός χάρτης χρήσεων γης

 Οι χρήσεις γης στην περιοχή της Καστάνιτσας ποικίλουν. Κυριότερη χρήση των κτιρίων της, αποτελεί αυτή της κατοίκισης. Σε όλη σχεδόν την έκτασή της τοποθετούνται κατοικίες. Πολλές από αυτές δεν κατοικούνται όλο το χρόνο, μόνο σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, θέρος και γιορτές. Ανάμεσα στα κτίρια βρίσκονται και κάποια ερείπια.

 Επίσης, υπάρχουν σημεία όπου συναντούνται χώροι εστίασης και αναψυχής. Αυτοί βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του οικισμού, η οποία χωρίζει το Νότιο από το Βόρειο τμήμα, με αποτέλεσμα να αποτελεί πόλο έλξης για τις συγκεκριμένες λειτουργίες.

 Χαρακτηριστικές χρήσεις κτηρίων στην Καστάνιτσα είναι και οι εκκλησίες. Η Καστάνιτσα διαθέτει την μεγάλη εκκλησία της , στο βόρειο της κομμάτι, αλλά πέραν αυτού, φιλοξενεί πολλές κρυμμένες και μικρού μεγέθους εκκλησίες στην έκτασή της. Καταγράφονται ως λοιπές χρήσεις του οικισμού.

 Ακόμη, δεν λείπει η χρήση κτιρίων ως πολιτιστικοί χώροι. Στην Καστάνιτσα βρίσκεται ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό χώρων συλλογικής δραστηριότητας. Επιπλέον, έχει και έναν μουσειακό χαρακτήρα λόγω της ύπαρξης μουσειακού κέντρου απέναντι από την κεντρική της εκκλησία.

 Ελάχιστοι, όμως υπαρκτοί εμπορικοί χώροι σε κτίρια με κυριότερη χρήση αυτής της κατοικίας. Αντίστοιχα τοποθετούνται οι δημόσιες υπηρεσίες.