Καστανίτσα (Α)

Πατώματα

Διάγραμμα ορόφων τυπικής κατοικίαςΞύλινο πάτωμα : ο τοίχος συνεχίζει ισόπαχοςΞύλινο πάτωμα : το πάχος του τοίχου μειώνεται /  ο τοίχος διακόπτεται

 Συναντώνται πατώματα ξύλινης και πέτρινης κατασκευής.

ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΑ ΔΑΠΕΔΑ

 Τα πλακόστρωτα δάπεδα κατασκευάζονται από σχιστολιθικές πλάκες κατά βάση σχηματιζόμενες από τα απομεινάρια της πέτρας προς τοιχοποιία.

ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ

 Αρχικά, συναντάται το μεσοπάτωμα το οποίο παρεμβάλλεται της λίθινης κατασκευής. Στηρίζεται σε ξύλινα δοκάρια τα οποία εδράζονται επ' αυτής . Το δάπεδο διαμορφώνεται με ξύλινες σανίδες οι οποίες καρφώνονται στα δοκάρια. Ενισχυτικά υπάρχουν οι ελκυστήρες με τα «κλειδιά» που προαναφέραμε. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τρεις υποπεριπτώσεις.

 Πρώτον, τα ξύλινα δοκάρια να εγκιβωτίζονται στο πάχος της λιθοδομής και ο τοίχος να συνεχίζει ισοπαχώς στα ανώτερα επίπεδα.

 Δεύτερον, ο ξύλινος φορέας να εδράζεται στην φέρουσα λιθοδομή και ο τοίχος να συνεχίζει με μικρότερο πάχος.

 Τρίτον, ο ξύλινος φορέας να εδράζεται στην φέρουσα τοιχοποιία και ο τοίχος να διακόπτεται. Σε αυτήν την υποπερίπτωση πιθανότατα ακολουθεί η ξύλινη στέγη δημιουργώντας, στο ενδιάμεσο κενό, "σοφίτα". Η "σοφίτα" χρησιμοποιείται κατά την παράδοση ως χώρος αποθήκευσης των τροφών για τα ζώα και συνδέεται με την κύρια κατοικία μέσω ξύλινης εσωτερικής σκάλας. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της "σοφίτας" είναι και η θερμοπροστασία που προσφέρει στην κυρίως κατοικία. 

 Επιπροσθέτως, υπάρχουν τα ξύλινα πατώματα που στηρίζονται κατά τμήμα στην πέτρινη καμάρα. Κατ' αυτόν τον τρόπο προκύπτει ένας χώρος  μεταξύ καμάρας και πατώματος ο οποίος αξιοποιείται ως χώρος αποθήκευσης. Αξιοποιώντας τα κενά ως κρύπτες, οι άνθρωποι αποθήκευαν διάφορα αντικείμενα ή τροφές αποφεύγοντας την σπατάλη υλικών για "μπάζωμα" του κενού, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπαν στον ξύλινο φορέα του πατώματος να "αναπνέει" και να χαίρει μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. 

ΣΤΡΩΤΗΡΑΣ

 Ο στρωτήρας είναι η δοκός που παρεμβάλλεται μεταξύ λιθοδομής και δοκού γεφύρωσης. Διανέμει τα φορτία από το πάτωμα στην λιθοδομή σε όλο το μήκος έδρασης του πατώματος. Είναι δυνατόν να παραλειφθεί.