Καστανίτσα (Α)

Σκάλες

Εξωτερική κτιστή σκάλα με θολίσκοΘολίσκος σκάλας Ξύλινη σκάλα που οδηγεί στο χαγιάτιΞύλινη σκάλα που οδηγεί στο χαγιάτιΑυτοσχέδια σκάλα για την διαμόρφωση της αυλήςΣκάλα με θολίσκο που χρησιμοποιείται  ως εξωτερικός αποθηκευτικός χώροςΞύλινη εσωτερική σκάλα

 Κατασκευές ξύλινων και λίθινων κλιμάκων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ

 Αρχικά, παρατηρούμαι ξύλινες σκάλες που οδηγούν στο χαγιάτι. Κατ' αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται απευθείας πρόσβαση στην κυρίως κατοικία και μάλιστα από την σάλα. Η συγκεκριμένη κατασκευή δίνει κύρος και επιτρέπει στους κατοίκους να αναδειχθούν οικονομικά.

 Επιπλέον, συναντάμε σκάλες αυτοσχέδιες από πέτρες και μπάζα για την διαμόρφωση της αυλής λόγω έντονης κλίσης του εδάφους. Η συγκεκριμένη δομή συνδυάζεται και με θολίσκους προκειμένου να δημιουργούνται αποθηκευτική χώροι εντός της αυλής. Χρησιμοποιούνταν ως κοτέτσια ή ψυγεία ή αργότερα για τη διαμόρφωση εξωτερικής τουαλέτας.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ

 Συναντάμε σκάλες που οδηγούν από την κυρίως κατοικία στο κατώγι. Τον βαρύ χειμώνα οι άνθρωποι έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο στάβλο για να ταΐσουν τα ζωντανά χωρίς να αναγκαστούν να βγουν στο κρύο και στο χιόνι.

 Αντίστοιχα υπήρξε εσωτερική σκάλα που συνέδεε την κυρίως κατοικία με την σοφίτα όπου φύλαγαν τις τροφές.