Καστανίτσα (Α)

Κλίμα

 Το υψόμετρο της πλαγιάς του Πάρνωνα, με το ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα κατά τους μήνες του χειμώνα, καθώς και το επικλινές του εδάφους οδήγησαν στην κατασκευή σπιτιών με μονωτικά και αντισεισμικά υλικά και την κάλυψη με σοβά. Έτσι λοιπόν, παρατηρούμε την χρήση μεγάλων λίθων στην κατασκευή της εξωτερικής τοιχοποιίας, με σκοπό την ενίσχυση της αντοχής στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και την αντιμετώπιση της υγρασίας. Συναντούμε επίσης, την έντονη χρήση του ξύλου καστανιάς, το οποίο αποτελεί ξύλο μεγάλων αντοχών στον καιρό και στην υγρασία.

 Επιπλέον, παρατηρούμε ότι το υψόμετρο δεν επέδρασε μόνο στον τρόπο δόμησης των σπιτιών, αλλά και στην καθημέρινοτητα των κατοίκων. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προετοιμάζονται για τις έντονα χαμηλές θερμοκρασίες και να φροντίζουν συχνά για την κατάσταση των σπιτιών τους. Επίσης, παρατηρείται η ύπαρξη μεγάλων αποθηκών στις κατοικίες, για την συντήρηση των τροφίμων και την προστασία των ζώων.

 Τέλος, το κλίμα βοήθησε στην παραγωγή του τοπικού καρπού του κάστανου, το οποίο αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο ολόκληρου του πολιτισμού και της οικονομίας.