Καστανίτσα (Α)

Χάραξη και μορφή

Χάρτης οδικού δικτύουΧάρτης υλικότητας δρόμωνΔρόμος προς κεντρική πλατείαΣκαλοπάτια στο νότιο κομμάτιΚάτοψη - σχέση δρόμου και κτιρίωνΟπτική φυγή

   Το οδικό δίκτυο του οικισμού ορίζεται από τεθλασμένες γραμμές, με παράλληλους του δύο άξονες, γεγονός που συμβάλλει στην μετωπική γειτνίαση των απέναντι κτιρίων. Διακρίνεται σε κύριο, το οποίο διαπερνά το νότιο κομμάτι του οικισμού και τον Γαλατά περιμετρικά και δευτερεύον, που εισχωρεί στο εσωτερικό και διακλαδώνεται προς διάφορες κατευθύνσεις. Σε ορισμένες στροφές, ο δρόμος μεταβάλλει το πλάτος του και στους πεζόδρομους δημιουργεί πλατώματα προς τις εισόδους των σπιτιών. Σε αρκετά σημεία εντοπίζεται η κλιμάκωση του δρόμου, είτε μέσω σκαλοπατιών είτε μέσω φυσικής κλίσης του εδάφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλάτος των δρόμων εμφανίζεται αρκετά στενό μεταξύ των κτιρίων στο νότιο τμήμα του οικισμού, χωρίς αυτό να εμποδίζει την διέλευση των οχημάτων. Πολλοί πεζόδρομοι και κενά μεταξύ των κτιρίων διαμορφώνουν ενδιαφέρουσες οπτικές φυγές.

 Όσον αφορά την υλικότητα των δρόμων, οι πλατείες και μέρος του δευτερεύοντος οδικού δικτύου είναι πλακοστρωμένα, ενώ το κύριο οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο.