Καστανίτσα (Α)

Κατασκευή - Tεχνολογία

 Οι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων κατασκευάζονταν από πέτρα, ενώ τα δάπεδα και οι στέγες κατασκευάζονταν από σχιστολιθικές πλάκες, κατά βάση σχηματισμένες από τα απομεινάρια της λάξευσης της πέτρας προς τοιχοποιία. Οι πέτρινες όψεις των κτιρίων ασβεστώνονται τακτικά, καθώς ο ασβέστης αποτελεί υλικό εξαιρετικών προδιαγραφών για την επικάλυψη των κτισμάτων  επιτρέποντας την πέτρα να αναπνέει.

 Οι παραδοσιακοί τύποι κτιρίων είναι τα:

  - πυργόσπιτα,

  - τα μακρινάρια και

 - τα καλύβια με τους χαρακτηριστικούς ξύλινους εξώστες από ξύλο καστανιάς .

 

Φέρων οργανισμός : Κατά κύριο λόγο ο φέρων οργανισμός αποτελείται από δύο διαμήκεις πέτρινους τοίχους οι οποίοι φέρουν την στέγη.Τα κτίσματα που διαθέτουν 2 με 3 ορόφους στηρίζονται σε μία φέρουσα πέτρινη καμάρα η οποία διαμορφώνει μία θολοσκεπή αίθουσα συνήθως στον όροφο του μεσοπατώματος. 

Στέγη: Η απλούστερη δομή στέγης είναι: τα τριγωνικά ζευκτά, το πέτσωμα  (ξύλινες σανίδες καρφωμένες στα ζευκτά) και οι σχιστόπλακες ως επικάλυψη. Αξίζει να αναφερθεί η έντονη αμβλεία κλίση προκειμένου να στηρίζονται ευκολότερα οι πλάκες.

Εξωτερική τοιχοποιία και οι μάντρες : Παρατηρείται η μέθοδος της ξηρολιθοδομής ή ξηρολιθιάς (δόμηση χωρίς την χρήση κονιάματος μεταξύ των πλακοειδών λίθων) και η αργολιθοδομή (δόμηση με την χρήση κονιάματος μεταξύ των ακανόνιστων σε μορφή λίθων. Στις γωνίες τοποθετούνται ακρογωνιαίοι λίθοι- αγκωνάρια.