Αγιος Ιωάννης (Β)

Υποστηλώματα

Υποστήλωματα τύπου Χ για παραπάνω στήριξη τοιχοποίαςΥποστήλωμα σε λεπτομέρεια.Τρόπος έδρασης υποστηλώματος για στήριξη του πατώματοςΚατασκευαστική λεπτομέρεια υποστηλωμάτων και δοκαριών για την κατασκευή πατώματος.Σκίτσο υποστηλώματος σε περιοχή με θόλοΦωτογραφία έδρασης υποστηλώματος σε σε στέγαστρο εξώστη.

Τα ξύλινα υποστυλώματα είναι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα, κυρίως για τη στήριξη πατωμάτων στους αμιγώς κατοικίσιμους χώρους υποστηρίζοντας το κύριο δοκάρι του πατώματος. Χρησιμοποιούνται περισσότερο λόγω της λεπτής τους διατομής και λιγότερου όγκου και λόγω ευκολίας στην κατασκευή. Συνήθως, έχουν διχαλωτή απόληξη σε σχήμα 'Τ' ή 'Υ', πάνω στην οποία στηρίζεται ο ποταμός του πατώματος.

Στους ανώτερους ορόφους των κτιρίων ο Φ.Ο. είναι κατασκευασµένος από ξύλινα στοιχεία (ξυλόπηκτες κατασκευές). Χωρίς να αποκλείεται η εµφάνιση της κατασκευής αυτής σε τοίχους ισογείων. Αποτελούν δικτυώµατα από κατακόρυφους στύλους, οριζόντιες δοκούς και διαγώνια στοιχεία που εξασφαλίζουν το απαραµόρφωτο της κατασκευής.