Κοχύλου (Τμήμα Β)

Κατοικία 15

Θέση στον οικισμό

Το ερείπιο 15 βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της περιοχής μελέτης. Φαίνεται να αποτελείται είτε από δύο διαφορετικές κατοικίες που η μια αρθρώνεται κολλητά δίπλα στην άλλη, είτε από επέκταση μιας ήδη υπάρχουσας κατοικίας, όμως η κακή του κατάσταση δεν μας επιτρέπει να καταλάβουμε πλήρως. Για το λόγο αυτό και  δεν έχουμε εντάξει το κτίριο σε μια συγκεκριμένη τυπολογία κάτοψης.

Όσον αφορά την σχέση του με τον πολεοδομικό ιστό του οικισμού, το κτίριο 15 βρίσκεται σε μια αρκετά πυκνοκατοικημένη θέση. Η πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται μέσω δύο παράλληλων κατακόρυφων κλιμακωτών δρόμων εντός του οικισμού. Παράλληλα, η εκμετάλλευση της κλίσης του εδάφους σε ολόκληρο τον οικισμό, εξασφαλίζει και σε αυτό το κτήριο, την ανεμπόδιστη θέα προς τον κόλπο.

Το κτίριο μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση ερειπίου για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η κακή κατάστασή του δεν επιτρέπει τη σαφή αναγνώριση των χρήσεων των χώρων. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως πρόκειται για δύο κατοικίες εκ των οποίων η μία έχει κατώι. Στο δυτικό τμήμα του ερειπίου, ανεβαίνοντας μια σκάλα οδηγείται κανείς στην είσοδο της πρώτης κατοικίας, όπου διακρίνεται ένας μεγάλος χώρος που πιθανώς παραλάμβανε το καθιστικό. Ακριβώς πίσω από αυτόν, αρθρώνονται δύο μικρότεροι ενώ στα δεξιά τους βρίσκεται ένας χώρος με τζάκι που πιθανώς παραλάμβανε την κουζίνα. Στο ανατολικό τμήμα του ερειπίου αρθρώνεται η δεύτερη μικρότερη κατοικία που μοιάζει να είναι και η προγενέστερη εκ των δύο. Η είσοδος σε αυτή γίνεται απευθείας από το βασικό κλιμακωτό δρόμο. Η κατοικία αυτή αποτελείται από ένα μικρό  όγκο σε σχήμα «ΓΑΜΜΑ» με δύο εσωτερικούς χώρους που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις χρήσεις τους.