Κοχύλου (Τμήμα Β)

Κατοικία 08

Θέση στον οικισμόΈπιπλα στο χώρο του καθιστικού

Η κατοικία 8 βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμού. Σύμφωνα με την κάτοψη εντάσσεται στην τυπολογία “ΓΑΜΜΑ” με είσοδο από το βορρά. Έτσι, παρουσιάζει τα αντίστοιχα τυπολογικά χαρακτηριστικά

Όσον αφορά την σχέση του με τον πολεοδομικό ιστό του οικισμού, το κτίριο βρίσκεται σε μια αρκετά πυκνοκατοικημένη θέση. Η πρόσβαση γίνεται από κλιμακωτό δρόμο που βρίσκεται νοτιοδυτικά, σε βεράντα στο επίπεδο του ορόφου. Η βασική είσοδος της κατοικίας φαίνεται να γινόταν κατευθείαν στο καθιστικό, ενώ υπάρχουν δύο ακόμα δευτερεύουσες είσοδοι.

Παρόλο που η κατοικία έχει εγκαταλειφθεί, υπάρχουν έπιπλα που μαρτυρούν τις χρήσεις των περισσότερων χώρων. Έτσι, στον όροφο εκτός από το καθιστικό βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και μια κουζίνα. Μια καταπακτή στο εσωτερικό και μια σκάλα στη βεράντα συνδέουν τον όροφο με το κατώι το οποίο παραλαμβάνει παραδοσιακά δευτερεύουσες λειτουργίες.

Το κτίριο στο επίπεδο του ορόφου αποτελείται από δυο όγκους σοβατισμένους εσωτερικά και εξωτερικά. Ο όγκος που φιλοξενεί τους κύριους χώρους της κατοικίας στεγάζεται με κεραμοσκεπή, η δομή της οποίας “κρύβεται” από ψευδοροφή, ενώ ο άλλος καλύπτεται με δώμα από μπετόν. Αντίθετα, το κατώι σχηματίζει συμπαγή όγκο και η λιθοδομή του είναι ασοβάτιστη.