Κοχύλου (Τμήμα Β)

Ιστορικά Στοιχεία

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σχετικά με τη χρονολόγηση του οικισμού του Κοχύλου. Παρόλα αυτά, μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια σχετικώς ασφαλή συμπεράσματα, μελετώντας την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και συλλέγοντας μαρτυρίες από τους κατοίκους του χωριού.
     Η γέννηση ενός οικισμού που βρισκόταν περίπου στην ίδια θέση με το σημερινό Κοχύλου χρονολογείται, πιθανότατα, στην εποχή της Ενετοκρατίας στα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή γύρω στο 13ο με 14ο αιώνα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, εκείνη την εποχή είχε ξεκινήσει ήδη η μετακίνηση των πληθυσμών από τις παράκτιες περιοχές στις ορεινότερες ενώ ταυτόχρονα οι πειρατικές επιθέσεις μάστιζαν την περιοχή. Έτσι χτίζονται τα πρώτα κάστρα, μεταξύ των οποίων και το κάστρο της Φανερωμένης και όπως είναι αναμενόμενο, οι κάτοικοι μετακινούνται όσο πιο κοντά στην περιτοιχισμένη περιοχή. Τέτοιες δομές συνάδουν απόλυτα με το πολεοδομικό παράδειγμα του μεσαίωνα, την καστροπολιτεία. Δυστυχώς, οι πηγές σχετικά με αυτή την περίοδο για την περιοχή μελέτης μας είναι ελάχιστες αλλά, το τότε Κοχύλου κατά πάσα πιθανότητα άνηκε στην κατηγορία των «οχυρωμένων οικισμών». Το στοιχείο αυτό, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την μορφή της πολεοδομικής του συγκρότησης.
    Για τους αιώνες που ακολουθούν, οι πληροφορίες που διαθέτουμε είναι σαφώς περισσότερες. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, το Κοχύλου αρχικά ονομαζόταν Κοχυλούπολη λόγω της πολύ μεγάλης σημασίας του για τις εμπορικές δραστηριότητες της περιοχής. Εμείς, με κάθε επιφύλαξη τοποθετούμε χρονολογικά την Κοχυλούπολη γύρω στο 18ο αιώνα, όταν το νησί γνώρισε μια ιδιαίτερη άνθιση τόσο σε τοπικό οικονομικό όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο.
    Πάντως, αρκετά σπίτια του οικισμού χρονολογούνται γύρω στο 19ο αιώνα και επομένως οι παραπάνω υποθέσεις είναι αρκετά βάσιμες. Περισσότερα στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη του οικισμού προς μελέτη λαμβάνουμε από την καταγραφή του γενικότερου οικονομικό- πολιτικού πλαισίου του συνόλου των οικισμών της Άνδρου.