Κοχύλου (Τμήμα Β)

Κατοικία 61

Θέση στον οικισμόΠρόσβαση στα δωμάτια από τη σάλαΈπιπλο στο χώρο της σάλας

Η κατοικία 61 βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής μελέτης μας.  Τυπολογικά, ανήκει στην κατηγορία ¨ΓΑΜΜΑ" και συγκεκριμένα στον τύπο με είσοδο από τη δύση. Πρόκειται για ένα παλιό παραδοσιακό κεραμόσκεπο κτίριο με μια λίγο μεταγενέστερη δωματοσκέπαστη προσθήκη στα δυτικά. Ανήκει και αυτή στην οικογένεια Λουλούδη, αλλά τα τελευταία χρόνια παραμένει ακατοίκητη, έτσι δεν έχει υποστεί καμία σύγχρονη προσθήκη.

Αυτή και άλλες πέντε κατοικίες(58-63) περιβάλλονται από δύο παράλληλους πεζόδρομους, βόρεια και νότια. Η αυλή της βρίσκεται νότια, σε υψομετρική διαφορά σε σχέση με τον δρόμο και η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται από άνισα σκαλιά που διαμορφώνουν το όριο αυλής - δρόμου. Ο εξαιρετικός νότιος προσανατολισμός, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του οικισμού χαρίζουν στην κατοικία ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα.

Πρόκειται για διώροφη κατοικία με κατώι και όροφο και παρόλο που δεν κατοικείται οι λειτουργίες των χώρων είναι αρκετά σαφείς. Στο κατώι βρίσκεται ένα πατητήρι και αποθηκευτικοί χώροι. Στην αυλή υπάρχουν στοιχεία, όπως ένα τόξο και κάποιες λιθοδομές που φαίνεται να στήριζαν ένα είδος βεράντας από το οποίο γινόταν η κύρια είσοδος στον όροφο, κατευθείαν στη σάλα. Βόρεια της σάλας βρίσκονται δύο δωμάτια, ενώ μια δευτερεύουσα είσοδος υπάρχει στο δυτικό δωματοσκέπαστο κτιριακό κομμάτι στο οποίο βρισκόταν η κουζίνα.