Κοχύλου (Τμήμα Β)

Κατοικία 60

Θέση στον οικισμόΒοηθητικοί χώροι στο κατώιΠροσθήκη μπετονένιας πλάκας

Η κατοικία 60 βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής του οικισμού. Ανήκει στην τυπολογία κάτοψης «ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ» και ειδικότερα στον τύπο με είσοδο στη σάλα. Έτσι, παρουσιάζει τα αντίστοιχα τυπολογικά στοιχεία. Ανήκει στην οικογένεια Λουλούδη και κατοικείται από ένα από τα μέλη της, όπως και οι επικείμενες κατοικίες του δρόμου. Αποτελεί παλιά παραδοσιακή κατοικία η οποία έχει υποστεί ήπιες μεταγενέστερες επεμβάσεις που όμως δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του οικισμού και απλώς καθιστούν το κτήριο κατοικήσιμο σύμφωνα με τις νέες συνθήκες διαβίωσης.

Όσον αφορά την σχέση του με τον πολεοδομικό ιστό του οικισμού, η κατοικία 60 βρίσκεται σε μια σχετικά πυκνοκατοικημένη θέση. Η πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται μέσω ευθύγραμμου δρόμο στο νότιο όριο του οικισμού. Η είσοδος τόσο στο κατώι όσο και στον κύριο χώρο της κατοικίας, γίνεται με τη χρήση σκάλας στη νότια του πλευρά της. Παράλληλα, η εκμετάλλευση της κλίσης του εδάφους εξασφαλίζει άπλετο φως και έναν πολύ ευνοϊκό προσανατολισμό για την κατοικία. Το σπίτι περιβάλλεται από δρόμους στην βόρεια και νότια πλευρά ενώ στην δυτική και ανατολική πλευρά συναντώνται μεσοτοιχίες . Ο νότιος δρόμος είναι συνεπίπεδος με το κατώγι ενώ ο βόρειος βρίσκεται σε αρκετά ψηλότερο επίπεδο επιτρέποντας μόνο τη διάνοιξη ψηλών ανοιγμάτων στον όροφο.

Η κατοικία 60 είναι ένα διώροφο κτίριο που συγκεντρώνει όλα τα συνήθη χαρακτηριστικά του οικισμού σε επίπεδο διάταξης των λειτουργιών. Στον όροφο βρίσκεται το καθημερινό, τα υπνοδωμάτια και η κουζίνα, ενώ είτε μέσω μιας καταπακτής - κλίμακας, είτε μέσω της κεντρικής κλίμακας εισόδου, οδηγούμαστε στο κατώι όπου βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι και συμπληρωματικές λειτουργίες.

Οι προσθήκες που εντοπίζονται είναι η αντικατάσταση του παραδοσιακού δώματος από κεραμοσκεπή καθώς και η κάλυψη του τμήματος του κατωγιού που ήταν υπαίθριο με μπετονένια πλάκα, το οποίο πλέον λειτουργεί και ως βεράντα για τον όροφο. Οι προσθήκες αυτές είναι μη αναστρέψιμες. Η δεύτερη προσθήκη φαίνεται πως για την ολοκλήρωσή της απαιτούσε την κατασκευή τοίχων περιμετρικά του κατωγιού όπου αυτοί δεν υπήρχαν. Η κατασκευή των τοίχων αυτών έγινε με την παραδοσιακή τεχνική δόμησης με σχιστόπλακες, παρόλα αυτά οι αρμοί που σχηματίζονται μεταξύ των ήδη υπαρχόντων τοίχων και των μεταγενέστερων, μαρτυρούν την αργότερη χρονολόγησή τους.