Κοχύλου (Τμήμα Β)

Γενικά στοιχεία

Άποψη οικισμού από το ΚόρθιΚάτοικοι οικισμού που είχαμε την ευτυχία να δεχθούμε την φιλοξενία τους, Κυρία Μαρία- πρώην ιδιοκτήτρια παντοπωλείουΚάτοικοι οικισμού που είχαμε την ευτυχία να δεχθούμε την φιλοξενία τους, κύριοι Γιώργος και Δημήτρης ΛουλούδηςΚάτοικοι οικισμού που είχαμε την ευτυχία να δεχθούμε την φιλοξενία τους, ΕλένηΚάτοικοι οικισμού που είχαμε την ευτυχία να δεχθούμε την φιλοξενία τουςΚάτοικοι οικισμού που είχαμε την ευτυχία να δεχθούμε την φιλοξενία τους, ιδιοκτήτης καφενείουΚάτοικοι οικισμού που είχαμε την ευτυχία να δεχθούμε την φιλοξενία τους, κύριος Βαράγκης- διατηρεί μαζί με την σύζυγό του μουσείο εντός του σπιτιού, και μάλιστα είχε την ευγενή καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας και παλαιότερο φωτογραφικό υλικόΣτο φιλόξενο καφενείο του Κοχύλου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ: Συμπεραίνουμε ότι η περιοχή στη οποία συγκροτήθηκε ο οικισμός, επιλέχθηκε για τον εξαιρετικό προσανατολισμό της, τη φυσική της οχύρωση και την μικρή της απόσταση από τον όρμο Κορθίου.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ: Οι κάτοικοι του οικισμού αυτού, όπως και κάθε άλλου κυκλαδίτικου, έχουν εκμεταλλευτεί τη φυσική κλίση του εδάφους διαμορφώνοντας αναβαθμούς ώστε να μετατρέψει την πλαγιά σε καλλιεργήσιμη έκταση. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν τα φυσικά υλικά που τους παρείχε η γη, όπως ο σχιστόλιθος για να χτίσουν. Τέλος, διαμόρφωσαν συστήματα αξιοποίησης των φυσικών πηγών ενέργειας όπως δεξαμενές νερού, νερόμυλους και ανεμόμυλους. Άρα, παλαιότερα, η ζωή του οικισμού ήταν πλήρων εναρμονισμένη με τη φύση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Παλαιοτέρα, η οικονομία του νησιού βασιζόταν στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη ναυσιπλοΐα και το χαμηλό εμπόριο. Πλέον, ο οικισμός δεν διαθέτει παραγωγικές δραστηριότητες και οι μόνιμοι κάτοικοι μετακινούνται σε κοντινά κέντρα για να δουλέψουν, ενώ κύρια πηγή εσόδων για ολόκληρο το νησί είναι ο τουρισμός.

 

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ:  Στην απογραφή του 1951 μετριούνται 14.705 κάτοικοι, δηλαδή περίπου περίπου 200 κάτοικοι σε κάθε συνοικισμό. Από τότε, όμως, η πορεία των αριθμών είναι πτωτική και σήμερα το Κοχύλου έχει περίπου 30  μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι φτάνει τους 100. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οικισμοί σαν αυτόν σιγά σιγά εγκαταλείπονται.