Κοχύλου (Τμήμα Β)

Κατοικία 21

Θέση στον οικισμόΞηρόγαστρο, γουδοχέρια, φλασκιά, λάμπα πετρελαίουΤσαρούχια και παλτόΧειρόμυλοςΦλασκί για το κρασί ή το νερόΔιάφορα γεωργικά και οικιακά εργαλεία

Η κατοικία 21 βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της περιοχής μελέτης μας.  Ανήκει στην τυπολογία κάτοψης «ΓΑΜΜΑ» και ειδικότερα στον τύπο με είσοδο από την βόρεια πλευρά και επομένως παρουσιάζει όλα τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Κατοικείται από την οικογένεια Βαράγγη για τουλάχιστον τέσσερεις γενιές.  Πρόκειται για ένα παλιό παραδοσιακό κτήριο, κεραμόσκεπο, μεταγενέστερα ανακαινισμένο και σε εξαιρετική κατάσταση. Παρόλο που παρουσιάζει ορισμένες σύγχρονες προσθήκες, αυτές σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική του οικισμού˙ αντίθετα, εντάσσεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο. Όσων αφορά την σχέση του με τον πολεοδομικό ιστό του οικισμού, το κτίριο 21 βρίσκεται σε μια σχετικά αραιοκατοικημένη θέση. Η πρόσβαση γίνεται από έναν στενό δρόμο (και τον μοναδικό που περιβάλλει το κτίριο), στη βορινή του πλευρά. Ακριβώς από πάνω περνάει ο κεντρικός δρόμος Κορθίου- Χώρας, ενώ απολαμβάνει μια ανεμπόδιστη θέα προς το νότο και την ανατολή. Με άλλα λόγια, ο προσανατολισμός της κατοικίας, όπως και ολόκληρου του οικισμού είναι εξαιρετικός.

     Η κατοικία 21 είναι ένα διώροφο κτίριο που συγκεντρώνει όλα τα συνήθη χαρακτηριστικά του οικισμού σε επίπεδο διάταξης των λειτουργιών.  Στον επάνω όροφο βρίσκεται το καθημερινό και τα υπνοδωμάτια, ενώ μέσω μιας καταπακτής- κλίμακας οδηγούμαστε στο κατώι όπου βρίσκεται η κουζίνα, η αποθήκη, ένα ακόμη υπνοδωμάτιο και ο χώρος του ξυλόφουρνου.
     Η κατοικία αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη καθώς η οικογένεια Βαράγγη έχει διατηρήσει κάποια παραδοσιακά στοιχεία σε άριστη κατάσταση. Έτσι, μας δίνεται η ευκαιρία να μελετήσουμε το παλιό πατητήρι, τον ξυλόφουρνο και τις χτιστές πέτρινες δεξαμενές όπου οι παλιοί κάτοικοι αποθήκευαν τα σιτηρά.  Επιπλέον, η οικογένεια διατηρεί μια πλήρη συλλογή παλιών αγροτικών αντικειμένων (κουζινικά ήδη από το 19ο αιώνα, γεωργικά εργαλεία κλπ), γεγονός που μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε πιο διεισδυτικά την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων του νησιού σε παλαιότερες εποχές.