Κοχύλου (Τμήμα Β)

Κατοικία 39

Θέση στον οικισμό

Η κατοικία 39 βρίσκεται σε βορειοδυτικό σημείο του οικισμού. Ανήκει στην τυπολογία κάτοψης ''ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΜΕ ΠΡΟΕΞΩΧΗ''.

Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω του κλιμακωτού δρόμου που βρίσκεται ανατολικά, με την επιπλέον ύπαρξη κλίμακας που οδηγεί στη βεράντα της κατοικίας. Ανατολικά αυτής βρίσκονται 4 κτίρια, νότια παρατηρείται αραιή δόμηση, ενώ προς τις άλλες κατευθύνσεις το τοπίο παραμένει αδόμητο. Λόγω των παραπάνω αλλά και του προσανατολισμού της, η θέα προς νότο και ανατολή είναι άπλετη.

Πρόκειται για παλιά παραδοσιακή κατοικία, μεταγενέστερα ανακαινισμένη, με δώμα από μπετόν αλλά και σκεπή με κεραμίδια και βρίσκεται συνολικά σε καλή κατάσταση. Το κτίριο είναι λιθόκτιστο, όμως είναι πλήρως σοβατισμένο εσωτερικά και εξωτερικά. Οι λίθοι εμφανίζονται στο ιδιόμορφο στηθαίο και στα καθίσματα της βεράντας. Είναι ισόγειο, με μία αποθήκη στο δώμα.

Η ανατολική κλίμακα οδηγεί στη βεράντα, από την οποία συνεχίζουν οι υπόλοιπες κινήσεις. Γραμμικά διατεταγμένα  βρίσκονται η κουζίνα, το καθιστικό, η τραπεζαρία, και σε προεξοχή βρίσκονται τα 2 υπνοδωμάτια και το WC.  Η παρατακτική τοποθέτηση των χώρων δίνει την εντύπωση του συμπαγούς ορθογωνίου. Όμως, η αίσθηση αυτή εγκαταλείπεται με την ύπαρξη της νότιας βεράντας που οδηγεί από τα νοτιοδυτικά σε έναν κήπο.