Κοχύλου (Τμήμα Β)

Πολεοδομική συγκρότηση

ΟΧΥΡΩΜΕΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ: Τα χρόνια της ενετοκρατίας, ο αρχικός πυρήνας του οικισμού είχε αναπτύξει τους δικούς τους τρόπους οχύρωσης του χωριού, χρησιμοποιώντας αντί για τείχη τα ίδια τα όρια των σπιτιών του. Αυτό το στοιχείο είναι ορατό μέχρι σήμερα σαν σχηματισμός αλλά και σαν λογική εσωστρεφούς και πυκνής οργάνωσης του χώρου.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ: Είναι αρκετά εμφανές ότι ο οικισμός έχει αναπτυχθεί προσθετικά. Αρχικά, υπήρχε ένας ελλειψοειδής πυρήνας και στη συνέχεια τα κτίρια δομήθηκαν γραμμικά ακολουθώντας συνήθως κάποια υψομετρική καμπύλη.

ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ : Μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερεις διαφορετικές κατηγορίες δρόμων με βάση το υλικό της κατασκευής τους και τη χρήση τους: ασφαλτοστρωμένους δρόμους και πέτρινα δρομάκια, κίνηση με όχημα ή πεζή κίνηση. Οι περισσότεροι είναι στενοί ευθύγραμμοι ή κλιμακωτοί πεζόδρομοι άρα η κίνηση στον οικισμό γίνεται εξ ολοκλήρου πεζά ή με χρήση ζώων. Κεντρική πλατεία στο χωριό δεν υπάρχει, ενώ ο μοναδικός σχετικώς ανοιχτός χώρος που μπορεί να παρατηρηθεί είναι εκείνος μπροστά από την εκκλησία καθώς και οι σχετικά καινούργιοι χώροι στάθμευσης.

ΣΧΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ- ΔΗΜΌΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ: Αυτή η σχέση χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη εσωστρέφεια. Τα δρομάκια είναι στενά και πλαταίνουν ελαφρά μόνο στο σημείο εισόδου της κατοικίας. Η είσοδος γίνεται είτε μέσω της αυλής και πιο σπάνια κατευθείαν στο εσωτερικό της κατοικίας, ενώ οι αυλές βρίσκονται συνήθως μακριά από το δρόμο, με ψηλές μάντρες που αποτρέπουν το βλέμμα του διαβάτη.