Κοχύλου (Τμήμα Β)

Κατοικία 40

Θέση στον οικισμόΤο αποτύπωμα του μεσοπατώματος

       Η κατοικία 40 βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής μελέτης μας.  Ανήκει στην τυπολογία κάτοψης «ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ» και ειδικότερα στον τύπο με είσοδο στο χώρο διημέρευσης . Έτσι, παρουσιάζει τα αντίστοιχα τυπολογικά στοιχεία.

Όσον αφορά την σχέση του με τον πολεοδομικό ιστό του οικισμού, το κτίριο 40 βρίσκεται σε μια σχετικά πυκνοκατοικημένη θέση. Η πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται μέσω του πιο βασικού ευθύγραμμου δρόμου εντός του οικισμού , με τη χρήση σκάλας στη νότια του πλευρά. Παράλληλα, η εκμετάλλευση της κλίσης του εδάφους σε ολόκληρο τον οικισμό, εξασφαλίζει και σε αυτό το κτήριο, την ανεμπόδιστη θέα προς τον κόλπο.

Το κτίριο έχει καεί και μοιάζει να διατηρείται σε κατάσταση ερειπίου για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η κακή κατάστασή του δεν επιτρέπει τη σαφή αναγνώριση των αρχικών χρήσεων των χώρων. Παρόλα αυτά, είναι σαφές πως πρόκειται για μία δυόροφη κατοικία με κατώι. Στο ανατολικό τμήμα αυτής, όπου βρίσκεται και η είσοδος, διακρίνεται ένας μεγάλος χώρος που πιθανώς παραλάμβανε το καθιστικό. Ακριβώς δίπλα σε αυτόν, αρθρώνεται ένας μικρότερος όγκος που φαίνεται να αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη και χαρακτηρίζεται από μεγάλα ανοίγματα στη νότια πλευρά του. Μεταγενέστερη προσθήκη φαίνεται να αποτελούν και τα μεταλλικά δοκάρια που εντοπίσθηκαν στο δώμα στο κατώγι, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο.