Λεωνίδιο (Τμήμα Β -Σίος)

Διαμόρφωση Ανοιγμάτων

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΤΟΙΧΟ ΜΕ ΑΠΌΛΗΞΗ ΘΟΛΟΥΜΕΙΩΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩΕΞΩΧΗ ΤΟΙΧΟΥ (ΔΟΝΤΑΚΙ) ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΣΑΣΜΗ ΟΡΑΤΗ ΚΑΣΑ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΩΧΗΣΚΟΥΦΩΜΑ ΜΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΡΕΚΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΟ ΤΟΞΟΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΡΕΚΙ ΚΑΙ ΛΙΘΙΝΟ ΛΑΜΠΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΡΕΚΙ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΘΟΔΟΜΗΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΕΚΙΟΥΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΟΔΙΑΣΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΟΒΑΤΙΣΜΕΝΟ ΠΡΕΚΙ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΡΕΚΙΟΥΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΕΚΙ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑ ΑΠΟ ΛΑΞΕΥΤΟ ΛΙΘΟΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑ ΑΠΟ ΛΙΘΟΞΥΛΙΝΕΣ ΘΥΡΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΕΚΙΟΥΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΥΡΑΣ ΜΕ ΠΡΕΚΙ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑ ΑΠΟ ΛΑΞΕΥΤΟ ΛΙΘΟΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΥΡΑΣ ΜΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΡΕΚΙ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ

Παρατηρώντας τα κουφώματα διακρίνουμε κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά. Πρώτον η κάσα μπορεί να είναι ξύλινη  η μεταλλική  λίγες φορές εμφανής αφού σχεδόν πάντα στις παραδοσιακές κατασκευές περιμετρικά του κουφώματος από την εξωτερική μεριά ο τοίχος βγαίνει προς τα έξω δημιουργώντας ένα δοντάκι για την τοποθέτηση της κάσας. Στις περισσότερες κατοικίες υπάρχει και μια ελαφριά μείωση του μήκους του ανοίγματος  από μέσα προς τα έξω. Αυτός ο τρόπος κατασκευής των ανοιγμάτων εξυπηρετεί την μείωση των απωλειών  θερμότητας κατά τους θερινούς μήνες αλλά και την εισχώρηση κρύου τους χειμερινούς, επιτρέποντας ταυτόχρονα την εισχώρηση  μεγαλύτερου ποσοστού φωτός στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στα ανοίγματα, παρατηρούμε πέτρες ή λαξευμένους λίθους περιμετρικά, ενώ εντοπίζουμε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις στην διαμόρφωση του πάνω μέρους τους. Στις δύο πρώτες, έχουμε το πρέκι, που λειτουργεί σαν αμφίπακτη δοκός που δέχεται ομοιόμορφα διανεμημένο φορτίο σε όλο του το μήκος.  Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε μεγάλους ορθογώνιους λαξευτούς λίθους, που τοποθετούνται στο πάνω μέρος του ανοίγματος και στηρίζουν τους λίθους που βρίσκονται από πάνω. Στην δεύτερη περίπτωση, το ρόλο του μεγάλου ορθογώνιου λαξευτού λίθου έχει ένα μακρόστενο ξύλινο δοκάρι. Τέλος, στην τρίτη περίπτωση, έχουμε ανακουφιστικά τόξα από λαξευτούς λίθους που πληρώνονται με ένα ενιαίο λίθινο τύμπανο.