Πλάτανος

Πίνακες Τυπολογίας

Στα πλαίσια της μελέτης μας στον οικισμό διαπιστώσαμε κάποιους χαρακτηριστικούς τύπους κατοικιών ως προς τη διαμόρφωση των χώρων και των στάθμεων. Αυτές οι τυπολογίες εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στον πυρήνα ανάπτυξης του χωριού αλλά και έξω από αυτόν.

Η κυριότερη μορφή κάτοψης είναι τα ορθογωνικής κάτοψης σπίτια τα οποία εμφανίζουν στενό μέτωπο στο δρόμο. Αυτό αιτιολογείται τόσο εξαιτίας του οχυρωματικού χαρακτήρα του χωριού όσο και του περιορισμένου χώρου δόμησης.

Αναλυτικά διακρίναμε ότι υπάρχει μια ομοιομορφία ως προς το επίπεδα στα οποία αναπτύσσονται οι κατοικίες. Οι περισσότερες κατοικίες αναπτύσσονται κυρίως σε δυο επίπεδα (ισόγειο/όροφος). Το ισόγειο με ξεχωριστή πρόσβαση από το δρόμο, το οποίο άλλοτε ήταν κατώι και χρησιμοποιούταν ως αποθήκη ή ως στάβλος και άλλοτε, στους εμπορικούς δρόμους, ήταν κατάστημα. Και ο όροφος στον οποίο η πρόσβαση γινόταν από κλίμακα παράλληλη στη μεγάλη πλευρά του κτηρίου, όπου υπήρχαν οι χώροι διημέρευσης.

Όσον αφορά τον διαχωρισμό των χώρων στον ισόγειο (κατώι) διακρίναμε τους εξής δυο τύπους:

·         Δίχωρα (αποθήκη/ στάβλος)

·         Μονόχωρο (μεικτό)

Σχετικά με τη διάταξη των χώρων στον όροφο των κατοικιών παρατηρήσαμε ότι κατά γενική ομολογία οι κατόψεις χωρίζονται σε καλοκαιρινό και χειμερινό (δίχωρα)

Ειδική κατηγορία ως προς τη διαμόρφωση του εσωτερικού αποτελεί το Πυργόσπιτο. Ωστόσο και αυτό αναπτύσσεται σε δύο ορόφους.