Πλάτανος

Γεωμορφολογία - Διαμόρφωση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ (πλάτωμα)ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ (Τηγάνι)ΤΟ "ΤΗΑΓΙΝΙ" (Σημείωση αρχικού πυρήνα οικισμού)ΧΑΡΤΗΣ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣΔΙΚΤΥΟ ΝΕΡΟΥΤΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗΤΟΜΕΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ)

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, ο Πλάτανος είναι χτισμένος μεταξύ των υψωμάτων Μαγούλας, Μπούρτζουλας ,Τσιρίκαινας και Κολοφούτη. Στην ανατολική πλευρά του υπάρχει βαθύ ρέμα, δημιουργημένο από το Βρασιάτη ποταμό, που ξεκινάει κάτω από το Κάστρο της Ωριάς και συγκεκριμένα από την πηγή Λεπίδα, και κατηφορίζει προς  τους χείμαρρους ,εκβάλλοντας στην Παραλία του Αγίου Ανδρέα. Περιβάλλεται βορειοδυτικά από το δάσος της Xαλεπίου Πεύκης ,που είναι ιδιαίτερης αισθητικής αξίας. Ψηλότερα από το δάσος ελάτης ,νοτιοδυτικά από το σπερμοφυές δρυοδάσος της Παναγίας της Σέλας ,το μοναδικό στον Πάρνωνα, λόγω της ποικιλίας των ειδών που το συνθέτουν, χαμηλότερα από τα κάθε λογής  οπωροφόρα  δένδρα (καστανιές ,κερασιές, βυσσινιές, καρυδιές, μηλιές ,συκιές κτλ) και ανατολικά.

Αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση οικισμού, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη αρμονία και συνέχεια με το φυσικό περιβάλλον, καθώς σχηματίστηκε από την ίδια τη φύση και τα στοιχεία της.

Η διαμόρφωση του οικισμού στο χαρακτηριστικό σχήμα του τηγανιού οφείλεται στο υδάτινο δίκτυο το οποίο τον διασχίζει στο συνολό του. Συνεπώς η περιοχή μελέτης συγκροτείται πολεοδομικά από δύο διακριτά σώματα. Το πρώτο είναι το κύριο τμήμα του χωριού (δοχείο τηγανιού) στο οποίο αρχικά περιορίστηκε ο οικισμός καθώς το βραχώδες υπόβαθρο ήταν κατάλληλο για θεμελίωση. Αναπτύσσεται ακτινωτά γύρω από τον πυρήνα του χωριού - την πλατεία της Αγίας Άννας -  σε μεμονωμένες οικοδομικές νησίδες. Η παραπάνω διάταξη οφείλεται στην μικρή κλίση του εδάφους σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή. Το δεύτερο «σώμα» κλιμακώνεται στη  δυτική πλευρά του βράχου, όπου λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους, αλλά και της ανεπάρκειας επιφάνειας βράχου για θεμελίωση, απέκτησε γραμμική διάταξη.Εξαιτίας των κατατμήσεων, τα οικόπεδα των δύο περιοχών είναι ακανόνιστα .

Κατά μήκος των δρόμων η δόμηση είναι πυκνή και σε μερικές περιπτώσεις, με στενομέτωπα κτίσματα και οικόπεδα, και έτσι δίνει την εικόνα νησιώτικου παρά ορεινού χωριού. Το πλέγμα των δρόμων και των δημόσιων χώρων είναι πολύπλοκο με διαδρομές οι οποίες ακολουθούν το υδάτινο δίκτυο της περιοχής, αποτέλεσμα της ιστορικής διαμόρφωσης των ιδιοκτησιών και της μορφολογίας του εδάφους

Η ύπαρξη του νερού καθιστούσε αδύνατη την θεμελίωση κατοικιών σε περιοχές όπου δεν υπήρχε βράχος, καθώς το υπέδαφος του νότιου και βόρειου μέρους του χωριού διαρρέεται από υπόγειους ποταμούς, που είναι συχνά η αιτία να γίνονται καθιζήσεις του εδάφους.  Η περιορισμένη έκταση του βράχου είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός πολύ πυκνού δομικού ιστού και κατ’ επέκταση την ταύτιση πολλές φορές του δημόσιου με του ιδιωτικού, δηλαδή των αυλών με το δρόμο. Αυτό έχει ως απόρροια  τη στενή σχέση των κατοίκων μεταξύ τους.