Πλάτανος

ΚΤΗΡΙΟ 5 (Πύργος του Μοίρα)

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ ΤΟΜΗ

Ο πύργος του Μοίρα αποτελεί στα ειδικά κτίσματα του Πλατάνου είναι ένα από τα ειδικά  ...... ή είναι μέρος των  ειδικών .....ΑΒ, καθώς οριίζει μία εκ των γειτονιών του. Ανήκει στην οικογενένεια Μοίρα, μία από τις σημαντικότερες οικογένειες του χωριού. Οι αδερφοί Μοίρα, ήταν μεγαλέμποροι και εμπορικοί αντριπόσωποι του χωριού στην Ύδρα, τις Σπέτσες, το Ναύπλιο και τον Πειραιά.

Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές τυπολογίες του Πλατάνου. Η είσοδος είναι από την ανατολική πλευρά του κτίσματος. Στο χαμηλότερο επίπεδο, υπάρχει ένα ενιαίος ορθογώνιος χώρος με ψηλό θολωτό ταβάνι και ξύλινο πατάρι. Υπάρχει επιπλέον ένας ανεξάρτητος χώρος, στον οποίο η πρόσβαση γίνεται από εξωτερική πόρτα στα δεξιά της κεντρικής εισόδου. Το ταβάνι του είναι επίσης θολωτό και οι διαστάσεις του είναι πολύ μικρές. Η πρόσβαση στο επάνω επίπεδο γίνεται μέσω εξωτερικής λιθόκτιστης σκάλας, αλλά και από το εσωτερικό μέσω ξύλινης αποσπώμενης εσωτερικής, η οποία τοποθετείται σε καταπακτή.

Το επάνω επίπεδο αποτελείται και αυτό από έναν κύριο ορθογώνιο χώρο. Στους τοίχους υπάρχουν πολλές εσοχές, και η κύρια διαφορά με το ισόγειο εντοπίζεται στις δύο αμυντικές κατασκευές που εντοπίζουμε στη νοτιοδυτική και την βορειοανατολική γωνία του. Οι κατασκευές αυτές είναι γνωστές ως «κλουβιά», είναι χώροι σχεδόν κυκλικού σχήματος και στο κάτω μέρος τους υπάρχουν πολεμίστρες, οι οποίες είναι απλές σχισμές στους τοίχους.

Το κτίριο είναι λιθόκτιστο με πολύ χοντρούς τοίχους (περίπου 1μ πλάτος), ενώ τα πατάρια του ισογείου είναι ξύλινα. Στην ανατολική του πλευρά και στο επίπεδο του πάνω ορόφου έχει γίνει προσθήκη δώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ έχει διαμορφωθεί επίσης χώρος λουτρού από ελαφριά ξύλινα πετάσματα. Αλλοιωμένο επίσης είναι και το δάπεδο το οποίο φαίνεται να έχει καλυφθεί με κάποιο χυτό υλικό. Το κτήριο σήμερα έχει σημάδια κατοίκησης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να λειτουργεί περιστασιακά σαν εκθεσιακός χώρος.