Πλάτανος

Γενικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή

Η επαρχία της Κυνουρίας αποτελεί ιστορική περιοχή του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της και  περιλαμβάνει το παραθαλάσσιο τμήμα του νομού και τις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα καθώς και  τον κάμπο του Άστρους από το  Βορρά έως τη Μαδάρα στα νότια. Διοικητικά η Κυνουρία χωρίζεται σήμερα σε δύο δήμους, τους δήμους  της Βόρειας Κυνουρίας  και Νότιας Κυνουρίας. Οι σημαντικότεροι οικισμοί της Κυνουρίας είναι το Λεωνίδιο, το Άστρος  και ο Τυρός.

Παλαιότερες έδρες της επαρχίας υπήρξαν εκτός από το Άστρος και το Λεωνίδιο οι ορεινοί οικισμοί Άγιος Πέτρος και Πραστός. Ένα τμήμα της Κυνουρίας- γνωστό ως Τσακωνιά - περιλαμβάνει τα χωριά των Τσακώνων, πληθυσμιακής ομάδας που είναι ομιλητές της Τσακωνικής διαλέκτου. Η περιοχή τους καταλαμβάνει μέρος του νότιου κυρίως τμήματος της επαρχίας.

Η Τσακωνική διάλεκτος προήλθε από τη Δωρική διάλεκτο η οποία είχε επικρατήσει στην περιοχή κατά την αρχαιότητα λόγω της εγκατάστασης Δωριέων στην Κυνουρία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τον William M. Leake ,ο Πραστός ,η Καστάνιτσα και η Σίταινα μαζί με τους παράλιους «εξαρτώμενους» οικισμούς ,δηλαδή η κωμόπολη του  Λεωνιδίου ,Μέλανα, Δηρό (Τυρό), Άγιο Ανδρέα και Βασκίνα αποτελούν την επαρχία της Τσακωνιάς.

Οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν την περιοχή της Κυνουρίας  εξαρχής συνέβαλαν στη σχετική απομόνωσή της από την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Παρόλες τις ιδιαιτερότητες που διαθέτει όμως , όπως είναι για παράδειγμα η μακραίωνη ιστορία των Τσακώνων και της τσακωνικής διαλέκτου που προαναφέραμε ,η περιοχή αυτή διατήρησε στενές οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις με το Μοριά, πράγμα που επηρέασε αποφασιστικά την τοπική αρχιτεκτονική.

Εμείς θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στον  Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, στον οποίο εντάσσεται και ο οικισμός μας. Λόγω της θέσης του και της γεωγραφικής έκτασης που καταλαμβάνει, χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι περιοχές του Δήμου απέχουν μικρές αποστάσεις από τα αστικά κέντρα που λειτουργούν στην περιοχή (Άστρος – Τρίπολη 40χλμ., Άστρος – Άργος 35χλμ), ενώ υπάρχουν οικισμοί που απέχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικισμοί του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας είναι χτισμένοι αμφιθεατρικά στις παρυφές αλλά και στον ορεινό όγκο του όρους Πάρνωνα και καταλήγουν στον Αργολικό κόλπο από τον οποίο βρέχεται ένα μέρος του Δήμου. Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της μορφολογίας του εδάφους είναι ορεινοί, ημιορεινοί, πεδινοί και παραλιακοί και αποκτούν όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά τουριστικής περιοχής.

Τέλος , πολύ σημαντικά είναι και τα στοιχεία του πολιτιστικού περιβάλλοντος που βρίσκονται στην περιοχή όπως οι εκκλησίες και τα μοναστήρια (Μονή Παναγίας Μαλεβής, Μονή Ιωάννου του Προδρόμου, Μονή Ορθοκωστάς κ.λπ.) καθώς και σημαντικής αξίας αρχαιολογικοί χώροι όπως (π.χ. Εύα Δολιανών) κ.λ.π.