Πλάτανος

ΚΤΗΡΙΟ 2

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣΚΑΤΟΨΗ- ΚΑΤΩΙΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ

Το παρόν κτήριο βρίσκεται πίσω από την κεντρική πλατεία του χωριού με την εκκλησία της Αγίας  Άννας να βρίσκεται έμπροσθεν της όψης του κτηρίου. Αποτελεί χαρακτηριστικό αγροτικό οίκημα, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και ακολουθεί την κλίση του εδάφους.

Στο  χαμηλότερο επίπεδο, το κατώι, συγκεντρώνονται οι βοηθητικοί χώροι. Η κάτοψη οργανώνεται σε τρείς βασικές ζώνες, με την πρώτη να αποτελει την είσοδο στον χώρο όπου εδράζεται στην τοιχοποιία ένας θόλος για την διέλευση των ζώων.Η δεύτερη ζώνη αποτελεί χώρο για τα ζώα καθώς επίσης αποτελεί χώρο για αποθήκευση σε πιθάρια.Η τρίτη ζώνη αποτελεί έναν μικρό χώρο ο οποίος χρησίμευε ως κοτέτσι. Το κατώι συμπληρώνεται από μία προσθήκη που χρονολογείται την τελευταία δεκαετία.

Πάνω από το κατώγι βρίσκεται το ανώγι στο οποίο αναπτύσσονται οι κύριοι χώροι της κατοικίας. Η πρόσβαση γίνεται από ξύλινη αυλόθυρα σε αυλή ορθογωνικού σχήματος . Το κυρίως πέτρινο κτίσμα χωρίζεται σε δύο βασικούς  χώρους το χειμερινό το οποίο διαθέτει το παραδοσιακό τζάκι και το καλοκαιρινό στο οποίο διαμορφώνονται οι βασικοί χώροι της κατοικίας.Τέλος ,διαθέτει έναν μικρό χώρο δίπλα στην σκάλα της εισόδου όπου ύπηρχε ένας παραδοσιακός πέτρινος φούρνος.

Τα  δύο σκέλη του κτηρίου στεγάζονται  έκαστα από τρίρριχτες στέγες ενώ στα ανοίγματα εντοπίζονται τα παραδοσιακά κουφώματα . Το κτήριο έχει υποστεί  σοβαρές αλλοιώσεις καθώς η λιθοδομή έχει επιχρισθεί ολοκληρωτικά εσωτερικά και εξωτερικά.