Πλάτανος

ΚΤΗΡΙΟ 4 (Οικία Μούγια)

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣΠΙΝΑΚΙΔΑ ΣΧΕΔΙΩΝΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ ΟΨΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΨΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Το παρόν κτήριο βρίσκεται στην γειτονιά των Μουγκέικων και στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Αποτελεί χαρακτηριστικό αγροτικό οίκημα που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Το στενό του μέτωπο βρίσκεται στο όριο του δρόμου.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κτισμάτων, το κατώι του κτηρίου παλαιότερα ήταν κατάστημα. Το παραπάνω μαρτυρούν και οι δύο στενές πόρτες στην όψη του.

Στο επάνω επίπεδο βρίσκεται το ανώι στο οποίο αναπτύσσονται οι κύριοι χώροι της κατοικίας. Η σύνδεση των δύο επιπέδων γίνεται από εξωτερική σκάλα στη βόρεια πλευρά του κτηρίου, η οποία οδηγεί σε ξύλινο εξώστη. Η είσοδος γίνεται από παραδοσιακή ταμπλαδωτή πόρτα με διακοσμητικό αρμοκάλυπτρο, η οποία οδηγεί στον πρώτο χώρο του ορόφου, το καλοκαιρινό, ενώ η κατοικία διαθέτει και έναν μικρό χώρο στα δεξιά της εισόδου. Το καλοκαιρινό διαθέτει ξύλινο εξώστη που βλέπει στον κεντρικό δρόμο του Πλατάνου, το χειμερινό διαθέτει παραδοσιακό τζάκι, ενώ και στους δύο χώρους υπάρχουν εντοιχισμένα ερμάρια.

Η τοιχοποιία είναι η παραδοσιακή λιθόκτιστη, καθώς επίσης και τα κουφώματα του ισογείου και του ορόφου είναι παραδοσιακά ξύλινα. Η σκάλα είναι λίθινη ωστόσο έχει διατηρηθεί μόνο ένα τμήμα της και έχει γίνει μεταγενέστερη προσθήκη μεταλλικής. Γενικά δεν παρατηρούνται άλλες αλλοιώσεις.

Το κτίριο διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα, καθώς διαθέτει ιδιωτική αυλή, η οποία οριοθετείται από κτιστή μάντρα.