Πλάτανος

ΚΤΗΡΙΟ 1 (Οικία Κούσουλα)

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΤΟΨΗ/ ΚΑΤΩΙΚΑΤΟΨΗ ΜΕΣΟΠΑΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ ΟΨΗ ΤΟΜΗ

Η παρούσα κατοικία βρίσκεται στο πυρήνα του χωριού και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της τυπολογίας και των υλικών  κατασκευής όλων των κατοικιών. Το κτήριο ανήκει στην οικογένεια Κούσουλα, οικογένεια μέσης κοινωνικής τάξης της οποίας απόγονοι ζουν ακόμα στο χωριό.

Πρόκειται για μία δυόροφη, ορθογωνικής κάτοψης κατοικία η οποία έχει την εξής διάρθρωση: το στενό μέτωπο της κατοικίας βρίσκεται στο δρόμο και σε αυτό υπάρχει άμεση πρόσβαση στο κατώι της κατοικίας. Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται με σκάλα η οποία είναι παράλληλη στο δρόμο και οδηγεί σε υπερυψωμένο υπαίθριο χώρο στη μεγάλη πλευρά του σπιτιού και έπειτα στην είσοδο. Ο όροφος χωρίζεται σε καλοκαιρινό και χειμερινό χώρο με ξύλινο πέτασμα εκ των οποίων μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει ο καλοκαιρινός. Στο κατώι επίσης υπάρχει μεσοπάτωμα από ξύλινη κατασκευή και η πρόσβαση γίνεται μέσο μιας καταπακτής.

Η οικία δομείται από λίθινη φέρουσα τοιχοποιία η οποία έχει διασωθεί πλήρως σε όλος της το ύψος. Ακόμη διασώζονται όλα τα κουφώματα με επιμέρους φθορές, καθώς επίσης και η ξύλινη στέγη με βυζαντινού τύπου κεραμίδια και το ταβάνι από ξύλινες τάβλες στο εσωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτήριο έχει υποστεί μόνο φυσικές φθορές και δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια συντήρησης και αποκατάστασής του.

Όσον αφορά τις λειτουργίες των χώρων, το κατώι χρησιμοποιούντο για την αποθήκευση τροφίμων και τη φύλαξη των ζώων, ο όροφος χρησιμοποιούντο ως χώρος διημέρευσης. Επίσης κάτω από τη σκάλα υπήρχε θολωτός χώρος φύλαξης ξυλείας για καύση. Σήμερα η κατοικία έχει εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες και δεν έχει συγκεκριμένη χρήση.