Πλάτανος

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

O Πλάτανος αποτελεί χωριό της Βόρειας Κυνουρίας και διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και στον Νομό Αρκαδίας.

Βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο στη βορειοανατολική, καταπράσινη και επικλινή πλαγιά του όρους Πάρνωνα σε υψόμετρο 440μ. , μεταξύ των υψωμάτων Μαγούλας, Μπουρτζούλας, Τσιρίκαινας και Κολοφούτη.

Απέχει 180χλμ από την Αθήνα και 22χλμ από το Άστρος, ενώ συνορεύει με τα χωριά Άγιος Ιωάννης, Χάραδρος και το τσακώνικο χωριό Σίταινα. Σε απόσταση 2 χλμ από το χωριό βρίσκεται το φαράγγι της Λεπίδας. Ο Πλάτανος, πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στο 24ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Άστρους-Χαράδρου-Σίταινας-Καστάνιτσας.

Χτίστηκε από Αιγινήτες εποίκους και αποτελεί την 5η τοποθεσία του χωριού ,η οποία αποτέλεσε την ιδανική περίπτωση τόπου κατοίκησης λόγω της καθοριστικής ύπαρξης του υδάτινου στοιχείου στην περιοχή, καθώς δίπλα από το χωριό περνάει ο ποταμός Βρασιάτης. Λόγω του ποταμιού έχουν δημιουργηθεί στο χωριό πολλές δημόσιες βρύσες και αυλάκια στα σοκάκια.

Ο οικισμός περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές του ,βορινή, νότια και ανατολική, από αφθονία  πλατανόδεντρων εκατοντάδων χρόνων - εξού και η ονομασία του - η οποία  δηλώνει το σαγηνευτικό του τοπίο με τα πυκνά πλατάνια και τα άφθονα νερά.