Πλάτανος

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Απογραφικά στοιχεία

Από την τελευταία απογραφή,το 2011, προκύπτει ότι το χωριό έχει 213 κατοίκους, μ' ένα ποσοστό διακινούμενου πληθυσμού που φθάνει το 30% περίπου, το οποίο απασχολείται στα πλησιέστερα αστικά κέντρα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.
 

Οικονομικά στοιχεία

Οι Πλατανίτες ως ορεσίβιοι  δεν είχαν πολλές επαγγελματικές επιλογές. Η οικονομία όπως διαπιστώθηκε από τις συζητήσεις με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και από την βιβλιογραφική έρευνα βασιζόταν από παλιά μέχρι και σήμερα κυρίως σε αγροτικές εργασίες. Πιο συγκεκριμένα η γεωργία, η κτηνοτροφία, η υλοτομία, και το εμπόριο, αποτέλεσαν τη βάση της οικονομικής τους ζωής.

Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες κρατούν ζωντανό τον Πλάτανο, καθώς το έδαφος της περιοχής είναι εύφορο σε σχέση με τα γύρω χωριά και καλλιεργούνται μέχρι και τις μέρες μας λωτοί, κεράσια, καρύδια, ακτινίδια και άλλα οπωροφόρα .Εκτός αυτών γίνεται συγκομιδή κάστανου και σύκου.

Ακόμα σε όλες τις πλευρές του χωριού, καλλιεργούνταν σε ξερικά χωράφια οι δημητριακοί καρποί ( σιτάρι, κριθάρι, βίκος κτλ). Ωστόσο οι ανάγκες των κατοίκων σε σιτάρι δεν καλύπτονταν από την παραγωγή αυτών των χωραφιών ,γι αυτό αγόραζαν από άλλα μέρη.

Οι Πλατανίτες μέσα στην αρδευόμενη γη καλλιεργούσαν  καλαμπόκι , πατάτες,  κρεμμύδια,  κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια. Καθώς η γη ήταν κατάλληλη για την καλλιέργεια  του καλαμποκιού ,μετέτρεπαν τον καρπό του σε αλεύρι ,ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σε σιτάλευρο. Σήμερα βέβαια είναι περιορισμένη η καλλιέργεια του καλαμποκιού και κυρίως γίνεται για την εξασφάλιση της τροφής των πουλερικών  και των γιδοπροβάτων.

Το αμπέλι ,επίσης, καλλιεργήθηκε από τις περισσότερες Πλατανίτικες οικογένειες, που διέθεταν κατάλληλο τόπο για το φύτευμά του.

Οι βασικές γιορτές του χωριού γύρω από την καρποφορία είναι αυτή του κάστανου και σύκου τον Οκτώβρη  και αυτή του κερασιού τον Μάιο ενώ παράλληλα με ιδιαίτερη αίγλη γιορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων τον Αύγουστο, τα Πανσελήνια ,γεγονός που ενώνει όλους τους Πλατανίτες και τους φίλους του Πλατάνου σε μια μοναδική στιγμή μέθεξης.Επιπλέον, το καλοκαίρι γιορτάζονται  και οι θρησκευτικές γιορτές.