Πλάτανος

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι-Αυλές

Χάρτης ιδιωτικών ελεύθερων χώρων-αυλώνΧάρτης διάκρισης περιοχών Περιοχή 1 : Κατόψεις και τομές αυλών Περιοχή 2 : Κατόψεις και τομές αυλών Περιοχή 3 : Κατόψεις και τομές αυλών
  • Περιχή 1 : Λόγω της πυκνής δόμησης και της περιορισμένης επιφάνειας η περιοχή χαρακτηρίζεται από έλλειψη χώρου . Έτσι  οι ιδιωτικοί ελεύθεροι χώροι είναι  μικρού εμβαδού και αναπτύσσονται μέσα στον δημόσιο . Σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτοί οι χώροι είναι αρκετά μεγάλοι  και οριοθετούνται με ελαφριές κατασκευές όπως κιγκλιδώματα.
  • Περιοχή 2 : Εδώ οι αυλές είναι μεγαλύτερες και η διάκριση του ιδιωτικού από το δημόσιο χώρο είναι ξεκάθαρη . Επιτυγχάνεται με τεχνητά όρια όπως μάντρες, αρκετά ψηλές, ώστε  κρύβουν από τον περιηγητή την ύπαρξη της αυλής . Στο παλαιότερο οίκημα που εντοπίζεται εδώ, η  μετάβαση από το μονοπάτι στην "κρυφή" αυλή , γίνεται με μία θολωτή οπή στην όψη του. Αυτό το είδος της εισόδου, έγινε προσπάθεια να αναπαραχθεί μεταγενέστερα με την χρήση των μαντρότοιχων.
  • Περιοχή 3 : Σε αυτή την περιοχή οι ελεύθεροι ιδιωτικοί χώροι  είναι πολύ μεγαλύτεροι από κάθε άλλη περιοχή του οικισμού καθώς είναι και η πιο αραιοκατοικημένη. Η  οριοθέτηση τους δεν γίνεται με τεχνητά μέσα αλλά με τις υψομετρικές διαφορές που χωρίζουν τα οικόπεδα.